Priča o Krušiku stigla do Rusije, kažu – čudna poklapanja sa špijunskom aferom

Vesti 03. dec 201917:20 > 17:25
N1

Afera "Krušik" stigla je do Sočija. Pred susret Putin - Vučić, ugledni spoljnopolitički novinar Jevgenij Primakov Junior, kao i ekspert za Balkan Nikita Bondarev tvrde da je špijunska afera sa ruskim agentima puštena u srpske medije da bi se skrenula pažnja sa afere trgovine oružjem u koju su, kako kažu ruski eksperti, umešani najviši državni funkcioneri Srbije.

Unuk čuvenog Jevgenija Primakova, koji je i poslanik Ruske dume iz redova Putinove partije u autorskoj emisiji na televiziji Rusija 24 postavlja pitanje zašto je snimak aktivnosti ruskog agenta iz službe GRU, pušten u srpsku javnost.

„Zanimljiva je koincidencija kako je do toga došlo. A posebno dozvolite da otkrijemo zašto baš sada“, upitao je Jevgenij Primakov.

POVEZANE VESTI

Sagovornik Primakova bio je ekspert za Balkan i Putinov lični prevodilac prilikom posete Beogradu prošlog januara.

„Već nedeljama je u srpskoj javnosti aktuelna tema koja je nedovoljno zastupljena u ruskim medijima, a koja se tiče izvoza srpskog naoružanja, granata za minobacače, proizvedenih u fabrici ‘Krušik’. Srpsku stranu u sklapanju poslova predstavljala je firma čiji je predstavnik bio otac srpskog ministra Nebojše Stefanovića“, kazao je Nikita Bondarev.

Bondarev veruje da je upravo zbog afere sa oružjem i pozlilo predsedniku Srbije.

„I baš kada se to sve dešava, Vučić završava u bolnici na tri dana i nedostupan je medijima za bilo kakav komentar, i baš tada dolazi do čuvenog ‘špijunskog skandala’. Malo poznati bugarski portal to objavljuje, a snimak je profesionalan“, navodi Bondarev.

Podaci do kojih je, u međuvremenu došao BIRN o trgovini oružjem sa Saudijskom Arabijom, govore o velikoj razlici u ceni po kojoj je Krušik prodavao svoju robu, i ceni koju su postigli preprodavci Krušikovih mina.

„Svi ugovori koje je GIM imao sa Krušikom su komisioni i podrazumevaju povećanje cene samo u okviru zadate provizije, što je pet posto. Najnovija dokumentacija pokazuje da je GIM prodavao mine istog tipa, koje se prave isključivo u ‘Krušiku’ u Srbiji, i za 90 odsto višu cenu. Na primer, ta mina koja je plaćana 47 dolara, fakturisana je za 90 dolara“, kaže novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević.

Osim slikane vize u BIRN-u kažu da imaju i pismo kojim tročlana delegacija GIM-a traži vize.

„To je pismo koje je GIM poslao Ambasadi Saudijske Arabije u Sarajevu sa zahtevom da se odobri put tročlanoj delegaciji za put u Rijad. Kao članovi delegacije su nabrojani direktor Tomašević, direktor prodaje Đukić i pravni zastupnik Branko Stefanović“, izjavio je Đorđević.

Objavljeni dokumenti obaraju izjavu ministra policije Nebojše Stefanovića koji je tvrdio da njegov otac nema nikakve veze sa GIM-om. Takođe, govore i da Branko Stefanović nije običan radnik u toj firmi, kako je tvrdio predsednik Srbije.