Kosnet: Uveren sam da će se Kosovo priključiti UN

Vesti 03. dec 201917:48 > 17:51
AFP/Ozan Kose

Uveren sam da će se Kosovo priključiti Ujedinjenim nacijama, ono će se pridružiti svim međunarodnim organizacijama, rekao je u intervjuu KoSSevu ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet. On je naveo i da Priština treba da pošalje svoju delegaciju na sledeće sastanke mini-Šengena. Američki ambasador kaže da je kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti upoznat sa ustavom i da zna da je Srpska lista politička realnost koja se ne može ignorisati.

„Nastavljamo da pozivamo na ukidanje taksi i pozivamo Srbiju da okonča svoju kampanju povlačenja priznanja   Kosova. Ono što bismo stvarno voleli da vidimo jeste to da se dve vlade takmiče u tome ko će biti kreativniji u stvaranju uslova za poboljšanje odnosa, a ne da na sto dobacuju još više prepreka“, rekao je Kosnet.

SAD i EU ostaju posvećene tome da „podrže Kosovo i Srbiju u postizanju sveobuhvatnog i održivog sporazuma kojim će se izgraditi bolja budućnost za obe zemlje“, ocenio je Kosnet u intervjuu za Kossev.

Ograđujući se da nije ambasador u Beogradu, Kosnet je takođe izrazio uverenje da su i srpski predsednik i vlada takođe posvećeni poboljšanju odnosa sa Prištinom i uspehu dijaloga. „To ne znači da će pregovori biti laki, očigledni su razlozi za to. Postoji puno istorijskog neslaganja. Nivo poverenja dve zemlje je veoma nizak i to svi znaju, ali stvarno verujem da će nova vlada na Kosovu i kakva god se vlada bude formirala nakon izbora u Srbiji, nastaviti ovaj proces“, istakao je američki diplomata.

Osim formalnog procesa dijaloga, SAD su, objašnjava dalje Kosnet, zainteresovane da se uvere u saradnju srpskih i kosovskih institucija, kako vladinih, tako i organizacija civilnog društva, te privatnog sektora.

„Pozicija SAD-a je da verujemo da Kosovo i Srbija treba da se vrate za pregovarački sto što je pre moguće umesto da na njega bacaju prepreke. Potrebno je da se obe vlade odlučno vrate za sto i nastave razgovore i stvore ekonomske mogućnosti i saradnju, trgovinu i investicije, kao i o drugom pitanjima – nestalim licima, jačanju vladavine prava“, naveo je sagovornik KoSSeva.

„Ta reč „podela“ je dramatična“

Kosnet smatra da je tokom 2019. godine, ipak, bilo pozitivnih procesa.

Po njegovoj oceni, to su bili „fer i slobodni izbori“, te to što se nisu obistinile ni najave o više vidova nasilja, uključujući i najave o mogućem masovnom napuštanju Srba iz integrisanih kosovskih institucija na Severu – poput sudova i policije. „To bi bio strašan korak unazad. To je izbegnuto“, kazao je Kosnet.

Na pitanje da li to znači da je izbegnuta podela, Kosnet je odgovorio: „Pozicija SAD-a nikada nije bila da aktivno favorizuje neku veću razmenu teritorija, neku veću korekciju granica ili bilo kakvu korekciju. Pozicija administracije SAD je da ukoliko se narodi na Kosovu i u Srbiji, dakle ne samo političari, već ljudi, slože o sveobuhvatnom rešenju ovog problema, koji uključuje neko podešavanje teritorije, nećemo odmah to da isključimo. Ali smo takođe rekli i to da bilo kakav takav sporazum mora narod da podrži. A očigledno je da postoji tako mala podrška na Kosovu, u bilo kojoj zajednici za bilo kakvu veću razmenu teritorija i stanovništva. Ne vidim većinsku podršku za to ni kod srpskog stanovništva, sigurno ne vidim ni kod drugih zajednica“, naveo je.

Sa druge strane, kaže Kosnet, ukoliko dve strane budu htele da razgovaraju o nekoj „demarkaciji“, ili  „podešavanju granica“, stav SAD-a je da se stranama u razgovorima „ne treba zabraniti“ da o tome razgovaraju.

„Ta reč podela koju koristite je veoma dramatična reč i jednostavno ne vidim bilo kakvu podršku za podelu, razmenu teritorija, razmenu stanovništva, tu vrstu velike razmene“, podvukao je.

O mini-Šengenu i UN

Govoreći o mogućnostima za saradnju srpskog i albanskog naroda, kao i o podršci SAD za dva naroda, Kosnet je pozdravio inicijativu tzv. Mini-Šengena, smatrajući da ekonomski razvoj Kosova značajno zavisi od poboljšanja odnosa sa „susedima“.

„Kosovo je kao i ostali u regionu pozvano na ravnopravnim osnovama da učestvuje u mnogim procesima mini-Šengena. Kosovo treba da pošalje svoju delegaciju na sledeće sastanke mini-Šengena i da predstavi svoje ideje“, ocenio je ambasador.

Kosnet je rekao i da je uveren i da će se Kosovo priključiti Ujedinjenim nacijama. „Ono će se pridružiti svim međunarodnim organizacijama. Kosovo će biti ravnopravni učesnik sa svim suverenim nacijama“, naveo je američki ambasador.

„Kurti zna da je Srpska lista politička realnost koja se ne može ignorisati“

Kosnet je uveren da će Samoopredeljenje i LDK biti posvećeni formiranju koalicije koja će doneti promenu i napredak za sve zajednice.

Američki ambasador kaže da je lider Samoopredeljenja Ajbin Kurti upoznat sa odgovornostima premijera, kao i da je svestan uloge Srpske liste. „On razume šta ustav kaže o manjinskim partijama i on zna da je Srpska lista politička realnost koja se ne može ignorisati. A na koji konkretan način će pokazati to razumevanje, ostaje da se vidi. Verujem da gospodin Kurti razume da je biti premijer države veoma različito od toga da se bude lider opozicione političke stranke i on je posvećen radu sa svim zajednicama na Kosovu. Videćemo kad se bude formirala vlada, ali jeste ponudio korektne garancije za sve“, istakao je Kosnet.   

Odgovarajući na pitanje KoSSeva o tome da li mu je poznato i kako ocenjuje to da se Srbi sa Kosova boje onoga što vide kao Kurtijev etno-centrizam, i nedoslednost u izjavama o sebi kao o socijal-demokrati, Kosnet je kazao: „Nije tajna da ima jaka osećanja o svom albanskom nacionalnom identitetu. Veoma je ponosan na to (…) Mislim da Aljbin Kurti ima nameru da bude premijer Kosova, on zna da nije izabran da bude premijer Republike Severne Albanije ili Velike Albanije. Kada bude preuzeo kancelariju, moraće da pokaže ljudima koje su njegove stvarne namere“.

Detaljnije čitajte na sajtu KoSSeva.