"1 od 5 miliona": Vučić targetirao Markovića, protesti oslobodili univerzitet

Vesti 03. dec 201918:30 > 18:32
N1

Srđan Marković, jedan od organizatora protesta "1 od 5 miliona", kaže za N1 da sutra ističe rok koji su ostavili policiji da otkrije napadača na njega u protestnoj šetnji krajem novembra. Kaže da, ukoliko ne bude odgovora, više neće prijavljivati svoje skupove policiji. Valentina Reković kaže da su protesti oslobodili ljude. "Oni su iznedrili to da poslanici napuste pozorište od parlamenta, iznedrili su i Sporazum s narodom i bojkot kao sredstvo za fer i slobodne izbore, a oslobođena je i prva institucija u Srbiji", rekla je.

Jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ Srđan Marković rekao je 30. novembra da ga ja na protestu napala nepoznata osoba i da ga je davila pola minuta. Organaizacija „Jedan od pet miliona“ saopštila je da su napadača priveli pripadnici vojske. Do incidenta je došlo u neposrednoj blizini zgrade Vlade Srbije. Udruženje „Jedan od pet miliona“ saopštilo je da je nepoznata osoba napala građanina koji je bio u protestnoj šetnji posle čega je student iz Udruženja Srđan Marković prišao da pomogne, a napadač mu je pretio rečima: „Ubiću te!“.

„Sutra ističe rok koji smo ostavili nadležnima da saopšte da li ta osoba uhapšena. Još uvek ništa ne znamo. Od sutra sprovodimo dogovoreno – da nećemo prijavljivati skupove. Želimo da pokažemo da kod nas institucije ne postoje, a ako i postoje, postoje samo za ovu vlast“, rekao je Marković u Danu uživo.

On je naglasio da je napad uredno prijavio policiji i da je tražena informacija o tome šta se dešava.

POVEZANE VESTI

„Tražena je informacija i putem medija, još je nismo dobili. Ono što znamo je da je ta osoba bila uhapšena jednom jer nije imala ličnu kartu. Svi mi nosimo ličnu kartu, a ona je prvi put nije imala kod sebe i puštena je. Zato je imala hrabrosti da me napadne na ovom protestu“, kazao je Marković.

Naglasio je da neće odustati i dozvoliti da ponovo bude puštena.

„On ako bude pušten, pušten je bio i Siniša Mali, i Tabaković i Đorđević, i Martinović, i Vulin…Ako im budemo dopuštali, gde je kraj tome“, upitao je.

Valentina Reković, iz iste organizacije, za napad na Markovića okrivila je predsednika Srbije i lidera SNS-a Aleksandra Vučića.

„Lično je odgovoran Vučić, jer on lično izađe i kaže: ‘E to je onaj student u kratkim gaćama od 30 godina’. On targetira ljude, on je lično targetirao Srđana, raspirivao mržnju i dao nekom za pravo da na sred ulice davi neko drugo lice jer ga je targetirao Vučić“, ocenila je Reković.

Ona je rekla i da policija i tužilaštvo reaguju promptno kada treba da se, kako je rekla, hapse studenti zbog RTS-a.

„Dragan Bujošević može da podnosi krivičnu prijavu protiv studenata, da nas privode, a kada mi pokrenemo prijavu, onda je to nemoguće rešiti. Pa zar mi treba da radimo posao policije? Nije problem, evo, mi ćemo da nađemo to lice, isto kao što smo našli ona lica koja su bila ispred RTS-a kada je Vučić gostovao u Upitniku. Pronašli smo da su sve bili članovi SNS-a i neke osobe iz nekih borilačkih klubova“, kazala je Reković.

Problem je, dodaje, i kada snimaju te osobe.

„Nije zabranjeno snimati nas oko kamiona na protestu, ali kada njih neko snima, onda je to problem. Zašto je to problem?“, upitala je.

Marković kaže da je više puta napadan zbog snimanja.

„Koliko treba tužilaštvu da reaguje? Ako pogledamo šta se desilo povodom RTS-a, studenti su jureni odmah isto jutro, sutradan posle protesta. Dečku iz srednje škole, njemu su isto jutro bili na vratima, još jednoj devojci takođe“, kazao je.

Napoznate osobe su bile i u zgradi Rektorata, tokom blokade, podsetio je.

„U Rektoratu smo imali ljude iz nekog kik boks kluba. To su najamnici, oni stalno vode navijače, kik boksere na sve skupove. Mi smo zahtevali da na našim skupovima policija bude uniformisana, da se njima obraćamo, da štite red i mir“, izjavio je Marković.

„Protesti oslobodili ljude straha, iznedrili bojkot kao sredstvo borbe“

U subotu je obeleženo godinu dana protesta u Srbiji koji su počeli nakon napada na Borka Stefanovića u Kruševcu. Okupljanja pod parolom „Stop krvavim košuljama“ ubrzo su ponela novo ime zahvaljujući predsednku Srbije koji je izjavio da nije spreman na ispunjenje zahteva demonstranata, čak i ako ih na ulice izađe i pet miliona.

„Protesti su oslobodili ljude straha, omogućili da ljudi izađu na ulicu i kažu šta misle jasno i slobodno, da mogu da iskažu svoje nezadovoljstvo. To se u ovoj državi nije desilo jako dugo, a u jednom trenutku je šetalo više od 100 gradova u Srbiji, pod parolom ‘1 od 5 miliona’. Ovi protesti su iznedrili to da poslanici napuste onaj pozoriste od parlamenta, iznedrili su i Sporazum s narodom, čiji smo mi inicijatori, i bojkot kao sredstvo za fer i slobodne izbore. Iz protesta je nastala organizacija ‘1 od 5 miliona’, a ta organizacija je prva koja je oslobodila prvu instituciju u ovoj državi“, rekla je Reković, misleći na Univerzitet u Beogradu.

Na pitanje do kada misle da će trajati protesti, Reković kaže: „Mi smo rekli da ćemo nastaviti i naći način da oslobodimo sve institucije, kao što smo rekli na protestima proteklih subota“.

„Ono što pričamo na protestima jeste istina, a to su potvrdili i međunarodni faktori. Dolazak evroparlamentaraca na razgovore o izbornim uslovima to i potvrđuje“, rekao je Marković.

Protesti su, kako kaže, rezultat sinergije građana, javnih ličnosti, organizatora i političara.

„Ali da nije bilo građana na ulicama, ne bi bilo ničega, ni nas. Građani su dali energiju i moć da mi ovde nešto menjamo. I dokle god bude bilo građana na ulicama, koji slobodno pričaju i razgovaraju i slobodno iznose svoja mišljenja, moći će da se promeni sistem“, uveren je Marković.