Nakon podizanja optužnice, SDP ni Ivanovićev brat ne veruju da su bliži istini

Vesti 03. dec 201919:02 > 19:15
N1

Kosovsko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv šest osoba zbog ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Optužnica, međutim, ne daje odgovor na pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića. Ivanovićev brat za N1 kaže da nema osećaj da je bliži saznaju ko je naložio ubistvo Olivera Ivanovića.

Na Olivera Ivanović ispaljeno je šest hitaca iz vozila „opel astra“ sa zatamnjenim staklima, stoji u optužnici, ali ne i ko je pucao. Optužnice su podignute protiv N.S, M.R, S.A, D.M, Ž.J i R.B, ali nijedna od pomenutih osoba nije optužena kao izvršilac ubistva. Oni su okrivljeni za „učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi“, „zloupotrebu službenog položaja“, „pomoć u izvršenju teškog ubistva“.

Brat Olivera Ivanović, Miroslav, kaže da o optužnici ima saznanja samo iz medija, ali da mu se ne čini da je bliži saznaju ko je ubio njegovog brata.

„Nema takav osećaj. Nemam takav osećaj jer iz tog razloga, makar iz ovoga što imam prilike da pročitam, vidim, čujem. Pominje se više krivičnih dela od kojih se vrlo malo, čak u nekom poslednjem kontekstu, stavlja krivično delo teškog ubistva ono što bi direktno bilo vezano za Oliverovo ubistvo, odnosno njegovog izvršioca, nalogodavca a uzgred i političkoj pozadini tog ubistva“, rekao je brat Olivera Ivanovića, Miroslav Ivanović.

POVEZANE VESTI:

Među optuženim našla se i Silvana Arsović, sekretarica Olivera Ivanovića, kojoj se, prema navodima medija, stavlja na teret saradnja sa osumnjičenima, odnosno da je isključila kamere kako ne bi snimile ubistvo. Građanska inicijativa SDP saopštila je da se umesto odgovora ko je ubio Ivanovića, podiže optužnica protiv sekretarice.

„Svih ovih meseci slušamo razna prepucavanja, lažne spekulacije i dezinformacije, doživljavamo vođenje jednog psihološkog rata i pritisaka bez konkretnih dokaza i saznanja. Građansku inicijativu SDP interesuju konkretni dokazi i tražićemo da se advokatima optužene Silvane Arsović konačno dostave spisi predmeta i jasni dokazi ukoliko postoje, koji joj se stavljaju na teret“, navodi se u saopštenju.

Iza ubistva stoji, prema saopštenju, organzovana kriminalna grupa koja deluje od 2011. godine, na čijem čelu su Z.V. i M.R.

Iz Beograda samo reakcija direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića da je podizanje optužnice nastavak organizovane hajke. Američki eksperta za Balkan Danijel Server očekuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće kočiti ovaj proces

„Stvari zavise od Beograda, ali ne od Marka Đurića. Ovo je pitanje za predsednika. Očekujem da će se žaliti, ali se nadam da se neće isprečiti napretku procesa i da će sarađivati u pronalaženju preostale tri osobe za kojima je rapisana poternica. I shvatiti da nema drugog načina da se ta stvar okonča. U nadležnosti Kosova je da primenjuje zakon na svojoj teritoriji, a za Srbiju isto važi na njenoj teritoriji“, smatra Server.

Umesto saradnje Beograda i Prištine na ovom slučaju preovladali su politički interesi, navodi Miroslav Ivanović. 

„Nama samo ostaje da čekamo i da se nadamo. Mi želimo da saznamo ko su izvršioci, ko su nalogodavci. Želimo da saznamo i ko je bilo čime i bilo kako svesno pomogao u izvršenju i skrivanju svega toga u celoj priči“, rekao je Miroslav Ivanović.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. ispred sedišta Građanske inicijative SDP u Kosovskoj Mitrovici.