Deo opozicije na sastanku s delegacijom EP, neki nezadovoljni jer nisu pozvani

Vesti 03. dec 201919:44 > 20:16
N1

Visoka delegacija Evropskog parlamenta odvojila je jedan sat i za razgovor sa delom opozicije. Sastanku su prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju, Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića i Pokreta slobodnih građana. Kažu da su evroparlamentarce obavestili da se u pogledu uslova za fer izbore ništa nije promenilo i da njihovu odluku o bojkotu može, eventualno, promeniti samo odlaganje termina održavanja izbora. Pojedine opozicione stranke su nezadovoljne, jer nisu dobile poziv za ovaj sastanak.

Sastanak, koji je u pojedincima probudio kreativnu, možda čak i umetničku crtu. Inspiracija pronađena u ovim danima aktuelnoj temi karikatura.

Boris Tadić: Čuvaš crteže?

N1: Da, pa tražio sam ih.

Fonet: Nije loše za početnika.

Boris Tadić: Nisam ja početnik, ja sam napustio psihologiju i hteo da upišem likovnu akademiju i odustao sam, jer nisam umetnik.

Podstakla umetnost, ali politika je i danas pobedila, mada ne ubedljivo – dijalog evroparlamentaraca i dela srpske opozicije može da stane u samo par reči – konstruktivno, ali bez napretka. 

„Nisam optimista da može doći do bilo kakvog pomeranja jer je vreme već iseklo, nema više vremena da se promene stvari“, rekao je predsedavajući SzS Vuk Jeremić. 

PROČITAJTE I:

Između ostalog, Briselu je poručeno i da je vlast spremnija da demonstrira protiv opozicije, nego da menja izborne uslove – a šta su evropljani na to odgovorili. 

„Saslušali su nas i razumeju naš stav“, dodaje Jeremić.

N1: Ima li insistiranja da se od bojkota odustane?

„Mislim da to vreme još nije došlo, mogu da zamislim da će u narednih nekoliko nedelja povećati stepen zainteresovanosti da do promene naše odluke dođe, ali ona se neće promeniti – ukoliko govorimo o izborima na proleće na njima SzS neće učestvovati, tačka“, rekao je Jeremić.

To ne znači da će se prekinuti kontakt sa predstavnicima EU, naprotiv, poručuje opozicija. Lider socijaldemokrata novinarima nacrtao da je spreman na ulogu, kako kaže, pomagača u dijalogu. Danas sam, kaže Tadić, objasnio realnu situaciju. 

„Ja sam rekao da je bizarna, nakon sedam godina dopuštanja Vučićevoj vlasti da se u javni prostor ubrizgava laž za lažima, agresija za agresijom, patologija za patologijom, vrlo je važno da se više ne lažemo“, rekao je Tadić.

Pojedine opozicione stranke – LDP, LSV i Stranka moderne Srbije bile su nezadovoljne što nisu pozvane. Sastanku sa visokom delegacijom Evropskog parlamenta pored SzS i SDS-a prisustvovali su i predstavnici PSG – oni još nisu doneli konačnu odluku o bojkotu, ali ni oni nisu optimisti. 

„Dijalog koji se do sada vodi nema rezultate, pogotovo oko situacije u medijima i mislim da su oni razumeli tu poruku“, rekao je Natan Albahari iz PSG-a. 

Iz diplomatskih krugova u Briselu stiže poruka da ima mnogo upitnika koji idu uz finansiranje kampanje, slobodu medija, funkcionersku kampanju. Srbija bi uz dodatno angažovanje vlasti i konstruktivnost opozicije, sledeće godine mogla da ima fer i poštene izbore zaključuju isti izvori. Evroparlamentarci u Beograd na poslednju ovogodišnju rundu stižu sledećeg četvrtka, scenario se ne menja, s jednima u parlamentu, s drugima negde drugde.