Tači: Odlaganje i kašnjenje proširenja EU je poziv na novi haos na Balkanu

Vesti 03. dec 201923:45 > 23:49
N1

Predsednik Kosova Hašim Tači je u Briselu izjavio da novo rukovodstvo Evropske unije treba da dokaže da je održivi partner Zapadnog Balkana koji se, po njegovoj oceni, nalazi na političkom i istorijskom raskršću.

Učestvujući u radu godišnje konferencije o Zapadnom Balkanu u organizaciji „Prijatelji Evrope“, Tači je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, naglasio da je jasna evropska perspektiva ključna za garantovanje dugoročnog mira i stabilnosti u regionu.

On je dodao da novo rukovodstvo Evropske unije mora dokazati viziju, hrabrost i liderstvo, držeći obećanja državama Zapadnog Balkana i dokazujući da su održivi partner država regiona. 

Odlaganje i kašnjenje proširenja EU, prema Tačiju, u stvari je poziv na novi haos na Balkanu.

„Dok je Strategija proširenja Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana stvorila uverenje da EU daje odlučujući podsticaj ciljevima Kosova, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine u integraciji u EU, događaji koji su usledili demantovali su nas sve“, rekao je on.

Govoreći o evropskoj perspektivi Kosova, Tači je rekao da bi liberalizacija viznog režima za Kosovo trebalo da se dogodi što pre, jer je Kosovo ispunilo sve kriterijume i građani Kosova ostaju nepravedno izolovani.

Predsednik Tači je takođe rekao da sporazum između Kosova i Srbije treba da donese priznanje Kosovu i jasnu perspektivu na evro-integracionom putu.