Omladina DS: Da smo hteli da budemo podobni i dižemo ruke, otišli bismo u SNS

Vesti 04. dec 201909:28 > 09:32
N1

Predstavnici Omladine Demokratske stranke Aleksandra Božić i Nemanja Ivanović izjavili su za N1 da se danas ipak neće sastati sa predsednikom stranke Zoranom Lutovcem, jer ni posle pet dana nisu dobili obrazloženje zašto su raspušteni. Nezvanično im je poručeno da je takva odluka doneta da bi se "upodobili", iako su, kako sami kažu, i dosad sprovodili programi i politiku stranke.

Aleksandra Božić je u Novom danu TV N1 podsetila da je Demokratska omladina pre dve nedelje imala, kako je rekla, „apsolutno legitimne i legalne izbore“, da bi u subotu bili raspušteni između dve sednice Glavnog odbora.

„Trebalo je da se nađemo danas (sa Lutovcem), ali odgovor nismo dobili, to je razlog zašto danas nema svrhe da se nalazimo. Na sastanku u nedelju rekao je da ne zna koji su tačno razlozi, osim da treba da se upodobimo“, kazala je Aleksandra.

POVEZANE VESTI

Omladinci DS-a rekli su da u stranci postoji sukob jedino oko toga da li treba poštovati demokratske procedure ili ne, dok su oko stranačkog programa i politike stranke svi ujedinjeni.

Poštujemo odluku o bojkotu, sprovodili smo odluku o bojkotu, išli smo svake subote na proteste, i odjednom nismo politički podobni, kazao je Nemanja Ivanović.

„Mi smo naše poverenje među prvima dali Lutovcu, Omladina ga je među prvima podržala“, podsetio je.

Rekli su i da je Lutovac dobio poziv da prisustvuje Kongresu Demokratske omladine, ali da nisu dobili odgovor da je sprečen da dođe ili da ne želi da učestvuje i da legitimitet tom Kongresu ako smatra da postoji nešto sporno.

„Dešava se Glavni odbor gde Saša Paunović čita informaciju da je Kongres održan, da je Aleksandar Pavić izabran za predsednika Omladine, otprilike poželeo nam dobrodošlisu, i to je neka vrsta verifikacije te odluke. I nepunih dva sata je prošlo, mi dobijamo informaciju: raspušteni smo. Mi smo u popriličnom šoku bili. Čekajte malo, malopre ste nas verifikovali, sad odjednom ovo“, naveo je Nemanja.

Dodao je i da ovakva situacija odgovara samo predsedniku države i lideru naprednjaka Aleksandru Vučiću, jer on jedini sad „trlja ruke“ zato što se u medijima piše o DS-u, ne o Krušiku, marihuani na plantaži „Jovanjica“ ili prebijanju Srđana Markovića, aktiviste pokreta „1 od 5miliona“.

Omladinci DS-a su kazali i da se u subotu nije dogodila nikakva blokada stranke, već da su se spontano okupili u centrali kako bi dobili objašnjenje zašto su raspušteni.

Rekli su i da su Kongresu Demokratske omladine prisustvovali predstavnici omladine drugih stranaka iz Saveza za Srbiju, te da očekuju njihovu zvaničnu podršku.

Nakon što dobiju obrazloženje predsednika Lutovca, kako su najavili, žaliće se Statutarnoj komisiji DS-a kako bi preispitala da li je odluka o raspuštanju Omladine doneta u skladu sa procedurama i načelima.

„Pitnaje koje je važno da postavimo predsedniku je kako će se postaviti – da li će poštovati odluku ako bude u našu korist, da li možemo da sednemo zajedno i nastavimo da radimo“, objasnila je Aleksandra.

Uverena je, međutim, da novih izbora za Demokratsku omladinu neće biti, jer su od početka do kraja sprovedeni u skladu sa pravilnikom.

„Nastavićemo da radimo na najnormalniji način. Nije suština da neko bude funkioner, već da budemo primer mladim ljudima, da budemo glasni, a ne glasačke mašine koje će biti podobne da glasaju u skladu sa odlukama predsednika, da smo to želeli, otišli bismo u SNS“, poručula je Aleksandra Božić.