Urednici o dopisu GIM-a: Amatersko zastrašivanje, nastavljamo da pišemo

Vesti 04. dec 201909:27 > 09:33
www.gim.rs

Glavni i odgovorni urednik lista Nedeljnik Veljko Lalić ocenio je da su dopisi advokata firme GIM, koji je stigao i na adresu lista Danas, televizije N1 i magazina NIN, školski primer zastrašivanja, "ali amaterski".

U dopisma advokata GIM-a navodi se da se pisanjem o poslovanju te firme krše međunarodni i domaći zakoni, odaju poslovne tajne firme i ugoržava bezbednost zemlje.

„Kao da novinari ne umeju da čitaju zakone na koji se oni pozivaju, i kao da je normalno da citirate član 4 o Zaštiti poslovne tajne, pa preskočite član 9 istog zakona koji jasno kaže da se to ne odnosi na ovaj slučaj“, izjavio je Lalić za Danas.

POVEZANE VESTI

Lalić je rekao da je taj list uputio dopis nadležnim organima nakon što se GIM pozvao na pitanja „nacionalne bezbednosti i zaštitete interesa Srbije“ i zatražio odgovor kojom odlukom je ta firma zadužena za nacionalnu bezbednosti i zaštitu interesa Srbije.

Glavni i odgovorni urednik magazina NIN Milan Ćulibrk potvrdio je za Danas da je isti dopis stigao i na adresu njegove redakcije, ali da se nisu oglašavali jer je, kako je kazao, njemu to „smešno“.

Ćulibrk je ocenio da navodi u dopisu GIM-a nemaju utemeljenje u zakonu, ali je dopis poslat jer ta firma smatra da ima podršku državnog vrha.

„Oni su stekli utisak da ceo državni vrh pokušava da zaustavi pisanje o ovoj temi, pa su osetili da je sad pravi trenutak da im se priključe. Mi, u svakom slučaju, nastavljamo da pišemo o Krušiku i iz broja u broj iznosimo nove detalje“, kazao je on.

Izvršni producenta N1 Igor Božić dopis GIM-a vidi kao pritisak na medije, „jer nije uobičajeno da privatna komapnija šalje dopise medijima kako bi ih upozorila da bi mogla podneti tužbu ako se izveštavanje o nekoj temi nastavi“.

On je ocenio da je „najinteresantnije“ što advokati GIM-a dovode u pitanje da li je postojao javni interes za navodjenje imena partnera te firme, fotografija aviona, registarske oznake i ličnih imena čime se, prema ocenama advokata, „ugoržava nacionalna bezbednost zemlje“.

„Na taj način advokati kompanije, koja je u žiži javnosti zbog sumnje u neregularno poslovanje, pokušavaju da svoj interes predstave kao pitanje nacionalne bezbednosti“, rekao je Božić.