Apostolova: Što pre formirati Vladu Kosova i nastaviti dijalog s Beogradom

Vesti 04. dec 201911:24 > 11:26
N1

Visoka predstavnica Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je u intervjuu za Kosovo Onlajn da očekuje brzo formiranje Vlade Kosova kako bi se što pre nastavio dijalog između Prištine i Beograda.

 „Kosovo je prošlo kroz izborni proces, koji je bio organizovan na zreo način, kako je procenila i naša posmatračka misija, objavljeni su preliminarni rezultati, ali je sertifikacija trajala 53 ili 56 dana, što je postizborni proces i sada želimo da vidimo da kosovske institucije profunkcionišu“, rekla je Apostolova.

Ona je ponovila da bi takse od 100 odsto koje je uvela Vlada Kosova na uvoz robe iz Srbije i BiH trebalo da budu ukinute i da EU o tome nije promenila stav, naprotiv, smatra da ih nova vlada treba da ukine odmah.

„O tome da li će nova vlada da uvede kontra mere, niko nas još nije obavestio o tome. Razgovarala sam sa političkim liderima, ali ne znam šta planiraju, posmatraćemo to“, rekla je Apostolova.

Upitana o učešću Srpske liste u vlasti, ona je rekla da su srpski predstavnici izabrani od većine, da su legalni i da bi oni trebalo bi da budu u vladi.

„Ustav Kosova je jasan kako da se novi lideri odnose prema tom pitanju, ali oni odlučuju koga će da predlože i veoma nas zanima da vidimo kako će se rešiti taj problem“, napomenula je Apostolova.

Podsetila je da je novi predstavnik EU Žozep Borel bio jasan da se dijalog Kosova i Srbije mora nastaviti, da je izgubljeno dosta vremena i da zato Vlada Kosova mora da bude formirana što je pre moguće, jer „da bismo obnovili dijalog neophodno je da imamo aktere“.

Komentarišući sprovođenje već postignutih sporazuma, Apostolova je istakla da je i uloga EU i drugih partnera da osiguraju da se svi sporazumi koje je Kosovo preuzelo realizuju.

„To isto važi i za drugu stranu jer i Srbija treba da realizuje neke sporazume. Finalni sporazum treba da bude obiman, delotvoran, u skladu sa međunarodnim konvencijama i zakonima i u skladu sa vrednostima EU“, dodala je.

Prema njenim rečima, Evropska Unija ceni uključivanje partnera, poput SAD ili bilo koga drugog u pronalaženje uspešnog rešenja za sporazum Prištine i Beograda.

Na pitanje o radu Specijalizovanih veća, Apostolova je naglasila da EU nisu deo tog procesa, da su veća potpuno nezavisna i da je veoma važno za kredibilnost Kosova, kao partnera koji je već preuzeo tu obavezu kroz glasanje u Skupštini, da sarađuje.

Sigurna sam da će i nova vlada ispunjavati svoje obaveze i voleli bi da vidimo pravdu. Na kraju krajeva Specijalizovana veća nisu formirana za jednu naciju ili neku posebnu grupu, organizaciju. Ona su formirana kako bi pravda bila zadovoljena, zaključila je visoka predstavnica Evropske unije na Kosovu.