U Novom danu o rezultatima susreta sa evroparlamentarcima

Vesti 04. dec 201913:27 > 13:30
N1

Predsednik Srbije kaže da je "razumeo primedbe" u razgovoru s delegacijom Evropskog parlamenta o stanju ljudskih prava, demokratije i medijskih sloboda u Srbiji prilikom poslednje posete Beogradu. A, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i lider Evropske narodne partije Manfred Veber poručili su da ima mnogo problema u tim oblastima, kao i u vezi s pitanjem Kosova. Razgovarali su i sa delom opozicije koja je najavila bojkot predstojećih izbora.

Inače, ova poseta bila je unapred planirana, ali je došla samo desetak dana pre sledeće, treće i poslednje runde međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropske unije. O tome govorimo u temi jutra Novog dana, a naši gosti su Mladen Lišanin iz Instituta za političke studije i Srađan Majstorović iz Centra za evropske politike.

Društveno-političke aktuelnosti kroz Pregled štampe komentariše glavni i odgovorni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.

Najavljujemo konferenciju pod nazivom „Ko brani javnost u Srbiji?“ u organizaciji Partnera Srbija, Pravnog skenera i Biroa za društvena istraživanja. Na događaju će biti predstavljena izložba ilustracija Dobrosava Boba Živkovića „Institucije kriju informacije kao zmija noge“ koja na satiričan način predstavlja probleme (i izgovore) sa kojima se suočavaju mediji, istraživači, organizacije civilnog društva i građani u pokušajima da dođu do informacija o radu organa vlasti i nosilaca funkcija. O tome u nastavku. 

Uživo smo u Zavodu za javno zdravlje. Proveravamo ima li epidemije gripa i da li se nastavlja vakcinacija. 

Najavljujemo i manifestaciju „Sport za sve“, sportski događaj, koji će okupiti sportiste sa invaliditetom, decu i mlade svih uzrasti i vrsta invaliditeta iz cele Srbije. 

Games.con, festival igara i pop kulture počinje sutra u halama 1, 1a i 2 beogradskog Sajma. Organizatori navode da je to prva i jedina veća konvencija u Srbiji, koja okuplja kompletnu modernu industriju zabave pod jednim krovom. Tim povodom gost Novog dana je Srđan Mojsić, jedan od organizatora festivala.

U nastavku Novog dana najavljujemo zanimljive bioskopske premijere do kraja ovog meseca i januar 2020. Sa nama je Mina Lukić iz Taramount filma. 

Za sve ljubitelje čuvene Beki Blumvud stiže prava božićna i novogodišnja poslastica. Predstavljamo knjigu „Božić kod kupoholičarke“ autorke Sofi Kinsele. Naša gošća je prevodilac Aleksandra Čabraja.