Putin: Moskva spremna da podrži kompromisno rešenje Beograda i Prištine

Vesti 04. dec 201914:51 > 15:23
Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da pozicija njegove zemlje ostaje nepromenjena kada je reč o Kosovu i da smatra da osnov za rešavanje tog pitanja mora biti rezolucija 1244 Saveza bezbednosti Ujedinjenih nacija, dodavši da će Moskva podržati stav Beograda po pitanju kompromisa s Prištinom.

POVEZANE VESTI

Putin je na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da se u mirovnom rešenju kosovske krize mora poštovati suverenitet i celovitost Srbije i adekvatno obezbeđenje interesa svih etničkih grupa u regionu.

Moskva je spremna da podrži kompromisno rešenje, ako ga postignu Beograd i Priština i podržaćemo poziciju i stav Srbije, poručio je Putin.

On je ocenio da su razgovori protekli u konstruktivnoj atmosferi i da je razmotren čitav niz pitanja.

Sledeće godine obeležavamo 75. godišnjicu od kraja Drugog svetkog rata i zahvalni smo Srbiji na brižljivom odnosu prema sećanju na junačke podvige ruskih vojnika, rekao je Putin, uz napomenu da je Vučić prihvatio da prisustvuje paradi na Crvenom trgu u Moskvi 2020. godine.

Putin je rekao i da se Srbija uključila u izgradnju gasovoda „Turski tok“ i deo koji ide preko srpske teritorije biće završen narednih nedelja.

Na pitanje može li se smanjiti isporuka gasa ako se prekine tranzit kroz Ukrajinu, Putin je ponovio da je Rusija spremna da očuva taj tranzit.

Nije tajna da u Beču razgovaramo o tome, dodao je on, i istakao da je to početak pregovora i da veruje da će se usaglasiti stavovi.

Što se tiče Srbije, ona će biti obezbeđena gasom, rekao je Putin.

„Razmatrali smo da li ćemo u skorije vreme moći da obezbedimo povećanje isporuka. Što se tiče tranzita preko Turskog toka, mi smo spremni, a srpski deo od granice Bugarske do Mađarske skoro je završen, 90 odsto je već postavljeno i u pitanju je nekoliko nedelja“, rekao je Putin.

Predsednik Rusije je napomenuo da taj projekat i dalje usporava Bugarska.

„Bez obzira na molbe ruske strane da se obezbedi isporuka gasa kroz Tursku i Bugarsku, vidimo da bugarska strana svesno odugovlači realizaciju tog projekta na svojoj teritoriji“, upozorio je Putin.

Putin je podsetio da veoma dobru ekonomsku saradnju dve zemlje, poslovanje kompanija poput Gaspromnjefta i Zberbanke u Srbiji, ali i učešće Ruskih državnih železnica u modernizaciji pruga u Srbiji.

Rusija, dodao je on, pomaže i u jačanju odbrambenih sposobnosti Srbije, a u Nišu je savremeni humanitarni centar koji pomaže u saniranju posledica elementarnih nepogoda i vanrednih situacija.

Putin je naveo i da Rusija pomaže završetak Hrama Svetog Save, kao i da će uskoro u Srbiju biti vraćena nedostajuća strana Miroslavljevog jevanđelja.

Vučić: Priština samo želi da „iskamči priznanje“

Predsednik Srbije je zahvalio ruskom predsedniku na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, navodeći da ga je obavestio o toku dijaloga sa Prištinom i o tome da ne očekuje uskoro bilo kakvo kompromisno rešenje.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji s Putinom rekao da je pozicija Prištine samo da „iskamči priznanje“, a da Srbija ne dobije ništa, što se, kaže, neće dogoditi.

Vučić kaže da su odnosi dve zemlje odlični i da Srbija računa na podršku Rusije u svim međunarodnim organizacijama, kao što može i Rusija na srpsku podršku u njima.

Vučić je rekao novinarima u Sočiju nakon sastanka sa Putinom da Srbija nije glasala ni za jedan medjunarodni akt koji je bio protiv Rusije.

On je rekao da ljudi u Srbiji „više cene Putina nego što su cenili neke ranije ruske lidere“.

Vučić je naveo da Srbija „ne bi bila bombardovana 1999. godine da je tada na vlasti u Rusiji bio Putin“.

„Preneo sam očekivanja o pitanju pregovora sa albanskom stranom imajući u vidu njihove najave“, rekao je Vučić govoreći o sastanku u Sočiju i dodao da albanska strana „pokušava da iskamči samo priznanje, a da Srbija ne dobije ništa“.

On je ocenio da trgovinska saradnja dve zemlje raste i dodao da je dobio uveravanja od predsednika Putina da će Srbija moći da kupi dodatne količine gasa bez obzira na razgovore Rusije i Ukrajine.

Vučić je izjavio i da očekuje da predsednik Rusije sledeće godine prisustvuje ceremoniji povodom završetka radova na Hramu svetog Save.

„Nadam se da će sledeće godine biti u Srbiji i zajedno sa nama otvarati Hram svetog Save, jedan od najvažnijih i najvećih pravoslanih hramova u svetu“, rekao je Vučić.