Fon der Lajen: Važno Zapadnom Balkanu signalizirati da ih želimo na našoj strani

Vesti 04. dec 201916:17 > 16:22
REUTERS/Francois Lenoir

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je da EU želi Zapadni Balkan na svojoj strani, dodajući da Brisel treba da se drži teme pristupnih pregovora i da je bitno saslušati pozicije zemalja članica kada je reč o izmenama u okviru tog procesa. Komesar za proširenje Oliver Varhelji je naveo da mu nije u interesu usporavanje, već proširenje, naglašavajući da nije mudro menjati pravila tokom igre.

Ursula fon der Lajen se založila za paralelne procese revizije i odvijanja pristupnih procesa zemlja kandidata.

POVEZANE VESTI

„Više puta sam naglasila da nenastavljanje pregovora smatram strateškom greškom. Smatram da je strateški vrlo važno da Zapadnom Balkanu signaliziramo, ali koliko god je moguće jasno singaliziramo da ih želimo na našoj strani, ali i da je njihov interes da se pridruže EU. Mnogo smo tražili od Severne Makedonije i Albanije i oni su zaista ispunili sve zahteve. Zbog toga smatram da je zaista važno da se mi i dalje držimo teme otvaranja pretpristupnih pregovora“, navela je Fon der Lajen.

Dodala je da isto tako smatra legitimnim da francuski predsednik Emanuel Makron želi jednu reviziju tih pretpristupnih postupaka. „On to traži, zahteva. I to je postupak koji je sasvim u redu, jer uvek iznova moramo proveravati svoje postupke, da li su još uvek dovoljno odgovarajući, moderni i da li su u skladu sa trenutnim zahtevima. Zato smatram da je važno, kada govorimo o bliskoj budućnosti, da čujemo koji su predlozi Francuske, ili neke druge zemlje, u vezi sa tim promenama. Ali i dalje sam za to da, kada govorimo o daljem nastavku pregovora i njihovom oblikovanju, aktivno pratimosituaciju i radimo na promenama, ali da paralelno sa tim, tim dvema zemljama, Albaniji i Severnoj Makedoniji, što je brže moguće, primo šansu da nastave pregovore“, istakla je predsednica EK.

Dodala je da je važno da se jasnije pokaže Zapadnom Balkanu da ga EU želi na svojoj strani i da vidi interes u približavanju zemalja regiona Uniji.

Predsednica Evropske komisije je, posle prvog sastanka novog tima komesara, naglasila da je važno da se EU drži ideje pristupnih pregovora, ali i da je bitno saslušati pozicije zemalja članica kada je reč o izmenama u okviru tog procesa.

„Kada je reč o pristupnim pregovorima založila bih se da promene procesa idu paralelno, odnosno da se zemljama da prilika da počnu pristupne pregovore“, kaže Fon der Lajen.

Varhelji: Nije mudro menjati pravila igre

Komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je u Evropskom parlamentu da se pravila igre ne mogu menjati za zemlje koje su već počele pristupne pregovore, kao što je slučaj sa Srbijom i Crnom Gorom.

„Mislim da ne bi bilo mudro menjati pravila tokom igre, pa ja to ne bih činio ni u ovoj situaciji. Ali to je odluka koja se donosi na nivou Evropske komisije. Moraćemo što pre, već u januaru, da imamo nekakav nacrt delovanja i ja ću nakon tog dogovora doći na ovaj odbor. Ali znajte da meni nije u interesu usporavanje, već mi je u interesu postizanje rezultata i ostvarivanje proširenja“, naveo je Varhelji.