Borel: Zapadni Balkan mora da ostane u vrhu evropske agende

Vesti 04. dec 201917:06 > 17:07
Frederick FLORIN / AFP

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je izjavio da Zapadni Balkan mora da ostane u vrhu evropske agende, dodajući da treba da se održi zamah i da se nastavi sa radom sa zemljama članicama kako bi svi shvatili da se ne može zatvoriti evropska perspektiva tih država.

Borel je u izlaganju i razgovoru sa poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta rekao postoji veliko razočarenje na Balkanu o nemogućnosti, odnosno odbijanju da se nastavi sa procesom proširenja, ali je dodao da EU ne sme da negira evropsku perspektivu Balkana.

„Želeo bih da odem u Srbiju i na Kosovo uskoro, ali na Kosovu još uvek nije formirana vlada, pa je još uvek beskorisno ići tamo dok on ane bude formirana. Tako da neću moći da ispunim svoje obećanje da će moje prvo poslovno putovanje na ovoj funkciji biti na Kosovo“, rekao je Borel.

On je istakao da snažno veruje da ne bi trebalo dovoditi u pitanje politiku EU prema Balkanu. „Ona mora ostati u vrhu evropske agende. Pitanje proširenja je izazvalo je mnoge nedoumice, ali na duže staze mislim da se ništa nije promenilo. Mi moramo posvećenije raditi kako bi smo pripremili samit sa Zapadnim Balkanom u Zagrebu u maju 2020. tokom hrvatskog predsedavanja EU. To će biti ključan trenutak da pružimo odgovore na sva problematična pitanja“, dodao je.

U međuvremenu, kako je naglasio, Brisel mora da održi zamah i nastavi da radi sa zemljama članicama… „Kako bi svi shvatili da ne možemo zatvoriti evropsku perspektivu tih zemalja. Nismo bili u mogućnosti da izbegnemo rat u bivšoj Jugoslaviji, koji je proizveo skoro 150.000 žrtava. To je bila velika tragedija i nasleđe te tragedije dovelo je do razdvajanja, siromaštva, etičkih i nacionalističkih sukoba. Evropa je jedina koja može da ponudi rešenje za tu situacijiu i mislim da bi to pitanje moralo ponovo da bude pokrenuto i pre sastanka u Zagrebu“.

Borel je naglasio da je Evropska komsija snažno posvećena tom cilju.