Sajtovi (ne)postojećih vlasnika Megatrenda ugašeni, da li je vreme za istragu?

Vesti 04. dec 201917:20 > 17:23
N1

Novi vlasnik Megatrenda Dejan Đorđević prekinuo je tišinu i oglasio se otvorenim pismom povodom brojnih apsurdnih detalja koji su isplivali u vezi sa njegovom kupovinom najstarijeg privatnog univerziteta u Srbiji. Ponovo je demantovao da je izjavio da "profesori neće raditi za platu", ali nije komentarisao otkriće da rukovodstvo firme koju predstavlja - ne postoji, već se zapitao "kome smeta kapital iz Evropske unije".

Činjenica da konzorcijum investicionih fondova koji je navodno kupio Univerzitet Megatrend čine izmišljeni likovi, po svemu sudeći, nije pokolebala njihovog gazdu Dejana Đorđevića. U otvorenom pismu podvlači da 56 miliona evra ne ulaže kako bi sticao profit, već s idejom da se za dve, najdalje tri godine, Megatrend nađe u društvu 500 najbolje rangiranih svetskih univerziteta, govoreći o sebi u trećem licu.

Vršilac dužnosti rektora dr Dejan Đorđević je čovek rođen u Srbiji, kapital je sticao u Nemačkoj, tako što je u tamošnjoj tržišnoj utakmici, kao stranac, morao da bude mnogo bolji i inventivniji u konkurenciji poslovnih ljudi koji se takmiče na tom tržištu. Njegov kapital i kapital konzorcijuma nemačkih investitora, koje on predstavlja, ima čisto poreklo. Kome smeta što v.d. rektora dr Dejan Đorđević hoće svoja iskustva da implementira u Srbiji?

POVEZANE VESTI

Svega nekoliko sati nakon što je N1 objavio da rukovodstvo kompanije koja je kupila Univerzitet Megatrend ne postoji, internet stranica firme Efas World – naprasno je nestala. Iako predstavlja navodno nemačku firmu, sajt je hostovan u Beogradu, a internet prezentacija njegove evropske podružnice – u Novom Sadu. Sajt EFAS Europe ugašen je još ranije, kako kaže novinar Dojče velea – jer nije platio zakup domena.

„Inače, na tom sajtu su se prodavali štampači. Dakle, čovek je ‘valjao’ štampače, taj Dejan Đorđević, i izmislio je čitavu jednu nemačku korporaciju koja ne postoji, pa nekako ne verujem da taj tip, ili ta ‘korporacija’, ako uopšte postoji ima 56 miliona evra da kupi Megatrend“, kaže Nemanja Rujević, novinar Dojče velea.

Dejan Đorđević prošle godine preživeo je i atentat, ako je verovati njegovoj Konzervativno-reformističkoj stranci, ali je MUP ove navode ocenio „apsolutno netačnim“.

U njegovoj biografiji stoji da je suinvestitor više međunarodnih kompanija i vlasnik brendova „Efas paper“ i „Alpe water“, međutim, sajtovi ovih firmi takođe su ugašeni.

Za Nemanju Rujevića, krajnje je vreme da se institucije pozabave slučajem Megatrend.

„Srbija je zemlja bez epiloga. Ovde treba neko da uzme i da slaže samo to što su novinari objavili. Tu je niz dokaza u kojima Tužilaštvo ne treba ništa da radi nego da uzme te tekstove i da kaže – evo slučaja“, navodi Rujević.

Bivši vlasnik Megatrenda Mića Jovanović tvrdi da je prodao firmu, ali priznaje da zasad nije dobio ni novčića. Sredstva su, uverava, deponovana na račun, a prva rata biće mu isplaćena 6. januara, do kad ostaje, kako kaže, neprikosnoveni vladar ovog privatnog univerziteta.