Uvodi se i dvogodišnje školovanje u Zakon o dualnom obrazovanju

Vesti 04. dec 201918:03 > 18:08
Tanjug/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Vlada Srbije utvrdila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju, kojim se "dodatno osigurava" kvalitet primene tog načina obrazovanja.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, tim izmenama je omogućeno da se pored obrazovnih profila, koji se realizuju u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju, dodatno u dualnom obrazovanju mogu realizovati majstorsko i specijalističko obrazovanje, kao i obrazovanje za rad u trajanju od dve godine.

„Usaglašene su odredbe o rodnoj ravnopravnosti, precizirano je da se učenje kroz rad ne može obavljati kao rad noću, a poseban akcenat stavljen je na oblast bezbednosti i zdravlja na radu i utvrdjeno koji su to poslovi koji bi ugrožavali zdravlje i bezbednost učenika“, stoji u saopštenju.

Članovi vlade utvrdili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kojim se bliže uredjuju načini sprovodjenja praktične nastave i profesionalne prakse, kao i sadržaji ugovora izmedju škola i poslodavca i druga pitanja u vezi sa tom vrstom nastave, a dodatno su prilagodjeni uslovi za polaganje mature za učenike sa smetnjama u razvoju.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o Registru prostornih jedinica i Adresnom registru kojim će se kako se navodi, „adekvatno slediti razvoj savremenih informacionih tehnologija“.

„Tim zakonskim rešenjem omogućava se da se podaci Registra prostornih jedinica i Adresnog registra koriste u skladu sa propisima kojima se uredjuje elektronska uprava, odnosno u okviru softverskog rešenja koje omogućava korišćenje elektronskih servisa dostupnih na Servisnoj magistrali organa preko Jedinstvene informaciono–komunikacione mreže elektronske uprave“, piše u saopštenju.

Na sednici je usvojena i Uredba o kriterijumima za odredjivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu prema stepenu negativnog uticaja na životnu sredinu koji nastaje obavljanjem aktivnosti, iznosima naknada, kao i kriterijumima koji su od značaja za uticaj fizičkih lica na životnu sredinu.

Vlada Srbije donela je i Odluku kojom se Kuća porodice Petronijević u Beogradu proglašava spomenikom kulture i dodelila nacionalno sportsko priznanje stonoteniserki Nadi Matić za osvojenu srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u paraolimpijskoj sportskoj disciplini – stoni tenis, koje je održano od 27. aprila do 2. maja 2007. godine u Sloveniji.

Na sednici je usvojen Izveštaj o sprovedenim pregovorima sa izabranim strateškim partnerom u cilju realizacije Projekta izgradnje infrastrukturnog koridora autoputa E-761, deonica Pojate – Preljina (‘Moravski koridor’) i usvojen tekst Komercijalnog ugovora koji će biti potpisan sa konzorcijumom „Behtel-Enka“, koga je Vlada Srbije, na osnovu sprovedenog javnog poziva, izabrala za strateškog partnera za realizaciju tog projekta.

Auto-put Pojate-Preljina gradiće se u dužini od 112,3 kilometra i povezaće Koridor 10 i auto-put „Miloš Veliki“ i sva veća mesta u delu centralne Srbije u kojem živi oko 500.000 stanovnika, uključujući Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Кruševac i Ćićevac.

Na sednici je usvojen Zaključak o utvrdjivanju osnove za vodjenje pregovora i potpisivanje zajedničke deklaracije o uspostavljanju strateškog partnerstva izmedju Srbije i Grčke a usvojen je i Zaključak o utvrdjivanju osnove za zaključivanje programa saradnje vlada Srbije i Grčke u oblasti obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja za period 2020-2022 godine.