Predsednik "preti" Nemačkoj da ne "otima" medicinare a sporazum postoji 6 godina

Vesti 04. dec 201918:12 > 18:18
N1

Gostujući u emisiji na TV Happy, predsednik Aleksandar Vučić poručio je nemačkom ministru zdravlja da slučajno ne dolazi ovde po naše medicinske sestre. Vučić je aludirao na to što u Nemačkoj u martu na snagu stupa Zakon o useljavanju stručne radne snage, na osnovu kojeg će državljani zemalja koje nisu EU članice moći lakše da se zaposle u toj zemlji. Predsednik je, međutim, prevideo činjenicu da Srbija već šest godina na osnovu Sporazuma sa Nemačkom šalje zdravstvene radnike u tu zemlju i da migracije ne može da zaustavi.

„I sad kad nam dođe u martu ova odluka Nemačke, na koju se ježim što naši mediji za sto, dvesta evra im puštaju te oglase ‘e dođite u Nemačku 1. marta, Nemačka će da vas primi sve’. Špan, fantastičan, sposoban, nemački ministar zdravlja kaže – e, dolazim ja u Srbiju da vam pokupim medicinske sestre. E nećeš majci da dolaziš ovde“, poručio je Vučić.

Oni koji su, za razliku od predsednika, u medicinskoj struci ili poslednjih godina prate talas migracija medicinara, na ovu izjavu odgovaraju:

„Reč je o još jednoj u nizu populističkih izjava predsednika Vučića“, ocenila je Ivana Pavlović, novinarka Nove ekonomije.

„Problem je što mi nismo Nemačka. Kad bismo mi bili Nemačka, a oni Srbija, onda bi i mi mogli neke uslove da postavljamo“, kaže Zoran Ilić, predsednik granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite.

Odluka koju predsednik pominje zapravo je Zakon o useljavanju stručne radne snage. Ali, i pre tog zakona, po medicinske sestre i tehničare niko nije morao ni da dolazi. Već šest godina odlaze sami.

Na osnovu Sporazuma dve zemlje, nemačkom tržištu rada šalje ih srpski biro rada.

GIZ sprovodi projekat Triple Win

Pronalaženje posla moguće je preko projekta Triple Win, koji u Srbiji sprovodi organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Na osnovu principa koji poštuju, teško da se mogu okriviti za odliv kadrova iz Srbije.

„Projekat se orijentiše prema kodeksu ponašanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i ne regrutuje stručno osoblje iz zemalja koje i same imaju nedostatak radne snage u oblasti zdravstvene nege, niti sme da prouzrokuje nedostatak stručnog osoblja na tržištu rada u matičnim zemljama“, navodi se u projektu Triple Win.

Preko Triple Win projekta u proseku je godišnje odlazilo oko 110 medicinskih sestara i tehničara, opšteg i pedijatrijskog smera.

Ka Zapadnoj Evropi ih ne gura samo niska zarada u Srbiji, već i to što nema obnavljanja kadrova, utisak je Sindikata Nezavisnost.

„Da ne kažem da rade na dva ili tri radna mesta, ali ipak moramo shvatiti da u bolnicama, pa i domovima zdravlja gde je fluktuacija ljudi velika, na žalost, dolazi do zamora jednostavno i to je možda i veći problem od plata i ovih svih socijalno-ekonomskih aspekata“, navodi Zoran Ilić.

Odliv kvalitetnih kadrova nije bolest za koju samo Srbija nema leka, ali bi mogla da deluje preventivno i medicinare u odlasku uspori.

„Poslednje mere, kao što je povećanje plata, to je samo jedan od načina, ali postoje i neki drugi načini, kao što je poboljšanje uslova rada generalnih u zdravstvu, zaustavljanje zapošljavanja, stranačkih, nestručnih kadrova, bolje vrednovanje i nagrađivanje dobrih radnika“, naglašava Ivana Pavlović.

U međuvremenu, medicinske sestre i tehničari će lek za svoj radni status tražiti u Nemačkoj. Interesovanje za odlazak preko Triple Win projekta raste. Ove godine veće je nego prošle – 360 u odnosu na 275 kandidata 2018, a 2020. donosi tri nova konkursa i tri nove šanse za odlazak.