Sastanak u Sočiju: Tema Kosovo i gas, Vučić tajnovit u vezi sa špijunskom aferom

Vesti 04. dec 201918:21 > 19:26
Printscreen

Predsednik Aleksandar Vučić vraća se iz Sočija posle sastanka sa predsednikom Rusije, na kome su, kako kaže Vučić, Vladimir Putin i on pretresli sve teme u odnosima dve zemlje. Ipak, Vučić nije precizno odgovorio da li je bilo reči i o snimku na kome se vide aktivnosti ruskih špijuna u Srbiji. Predsednik Srbije je potvrdio podršku Putina kada je reč o Kosovu i dobio uveravanja da će Rusija Srbiji isporučiti dovoljno gasa, čak i kada prestane tranzit preko Ukrajine.

Otmeni Bočarov ručej, letnja rezidencija predsednika Rusije pravi je izbor za sastanak, posebno kada u Moskvi temperatura ode u minus. Minus u odnosima Rusije i Srbije, posle špijunske afere, bar na površini se ne vidi. Sastanak počinje starom temom – Kosovom.

„Nisam optimista kada je reč o postizanju rešenja za problem Kosova, kako mi to kažemo – kompromisnog i dugoročno održivog rešenja između Beograda i Prišine“, kazao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Putin je odgovorio da Rusija podržava teritorijalnu celovitost Srbije i da insistira na poštovanju rezolucije 1244. Ipak, i Putin misli da postoji prostor za jedno „ako“.

„Rusija je spremna da podrži kompromisno rešenje ako ga postignu Beograd i Priština. Naravno u tom slučaju, podržaće poziciju Srbije“, izjavio je ruski predsednik.

Zahvalnost za takav stav Rusije odmah je stigla kroz reči predsednika Vučića. Objasnio je da ga brojni svetski državnici pitaju zašto stalno ide u Rusiju, a on im poručuje da manje od njih „čeka u redu kod Putina“. Vučić je izneo i malu istorijsku analizu.

„Da je Putin 1999. godine odlučivao u Rusiji, Srbija ne bi bila bombardovana, a 2015. godine nas je spasao žiga sramote na čelu, da smo bili proglašeni genocidnim narodom rezolucijom SB UN“, kaže Vučić.

Bilo je reči i o gasu – stara poruka – Putin garantuje biće ga dovoljno i kad Rusija zatvori tranzit preko Ukrajine. Na stolu je očigledno bila i špijunska afera – ali o tome samo ovoliko:

„Mi smo razgovarali o svim temama. Imamo dobre odnose i trudićemo se da ih čuvamo“, odgovorio je Vučić.

Dvojica državnika razmenili su poklone. Vučić je Putinu doneo ikonu Preobraženja Gospodnjeg iz 19. veka. Zauzvrat smo saznali da je osim stranice Miroslavljevog jevanđelja u Rusiji bilo još srpskih dragocenosti.

„Putin me iznenadio puškom Milana Obrenovića“, kazao je predsednik Srbije.

Šta znači diplomatski poklon – puška kralja koji je najpre bio veliki rusofil, a kasnije je vodio austrofilsku politiku – u ovom trenutku ne možemo znati.