Srbija stopira kupovinu ruskog oružja, Radić kaže – odlučeno nakon posete iz SAD

Vesti 04. dec 201918:33 > 19:39
Printscreen

Predsednik Srbije iz Rusije se vraća sa poklonjenom puškom, ali bez novih dogovora o nabavci ruskog naoružanja za srpsku vojsku. Još juče je najavio da će stati sa kupovinom oružja. Razloge nije obrazlagao, ali analitičar Aleksandar Radić veruje da odluka ima veze sa nedavnom posetom zvaničnika Stejt departmenta koji je zadužen za uvodjenje sankcija zemljama koje kupuju rusko oružje.

Sa Lukašenkom u Beogradu, predsednik Srbije najavio je reformu vojske.

„To ne znači kupovinu oružja kao što naši ljudi misle. Naprotiv, čak ćemo da stanemo sa kupovinom oružja“, kazao je Vučić posle razgovora s Lukašenkom.

Da li je o ovoj obustavi predsednik Srbije u Sočiju obavestio svog domaćina?

„Mi smo razgovarali i o tome, mi smo već kupili mnogo važnih i dobrih stvari. Predsednik Putin me je posavetovao, kada smo bili na Danu pobede na paradi, predsednik Putin me je posavetovao šta da kupim i ja sam poslušao taj savet i mi to sada treba da nam dođe u Srbiju. Pa polako, u skladu sa našim finansijskim mogućnostima“, izjavio je predsednik Srbije u Sočiju.

POVEZANE VESTI

Deluje da predsednik usporava nabavku, pre svega ruskog oružja, koja je počela 2016. isporukom dva helikoptera MI-17.

U oktobru ove godine stigle su još tri takve letelice, pre dva dana četiri desantno-jurišna helikoptera MI-35.

Osim što se divio letećim tenkovima, ministar vojni Aleksandar Vulin slikao se sa beloruskim polovnim migovima koje u Srbiji očekuju početkom 2021. godine, posle remonta. Šest ruskih polovnjaka stiglo je pre više od dve godine i oni su već deo eksadrile.

A uskoro bi deo naoružanja srpske vojske trebalo da postane i ruski raketni sistem Pancir. Srpske narudžbine nedavno su zapazili su u Moskvi.

„Činjenica da armija Srbije, sa 30.000 vojnika, ima paket porudžbina od preko 600 miliona dolara govori mnogo. Polazeći od brojnosti armije, takav paket porudžbina nema nijedna zemlja“, ocenio je Jurij Borisov, potpredsednik Vlade Rusije.

Ali srpske porudžbine zapažene su i u Vašingtonu, pa je pre nepunih mesec dana Beograd posetio zvaničnik Stejt departmenta zadužen za uvođenje sankcija zemljama koje sarađuju sa ruskim odbrambenim sektorom. Vlast je slavodobitno saopštila da američkih sankcija biti neće.

Za vojnog analitičara Aleksandra Radića nema dileme da Vučićevo „stop kupovini oružja“ ima veze sa posetom Tomasa Zarzeckog.

„Mislim da smo sada dospeli u koliziju sa spoljnopolitičkim interesima i da u tom kontekstu dalje nabavke iz Rusije bi bile jedna provokacija koju Vašington očigledno ne bi tolerisao“, kaže Radić.

Posledice će, tvrdi Radić, trpeti vojska, jer se započeta modernizacija zaustavlja na pola puta.

„Predsednik Vučić potvrdio je nabavku baterije ‘Pancira S1’. To je sredstvo sa maksimalnom zonom uništenja 20 kilometara. Kada pogledate na mapi Srbije, mali je to prostor, treba imati više takvih baterija. Šta onda znači imati jednu bateriju? Da li je to onda samo sredstvo za bitku za naklonost onog dela javnog mnenja koji u svašta veruje i voli paradu“, upitao je Radić.

Parada će i dalje biti, uveren je Radić, sa ili bez novog oružja iz Rusije.

„Nema govora o odustajanju od nabavke naoružanja, nego o preusmeravanju na sredstva koja se prave, odnosno sklapaju kod nas“, smatra analitičar.

Od 2016. godine, samo za nabavku ruskog oružja Srbija je inkasirala više od 600 miliona evra…Kupili smo i devet Erbasovih helikoptera i potpisali ugovor za nabavku francuskog raketnog sistema Mistral.