EU parlamentarci uskoro opet u Beogradu, deo opozicije zanima samo jedna tema

Vesti 04. dec 201919:04 > 19:32
N1

Lider Dveri Boško Obradović kaže da je jedina tema svih razgovora sa predstavnicima Evropskog parlamenta - pomeranje datuma izbora. Pravnici kažu da se datum izbora ne može pomeriti, a da se ne promeni i Ustav Srbije ili uvede vanredno stanje.

Spisak tema za razgovor sa predstavnicima Evropskog parlamenta sa strankama koje su već odlučile da bojkotuju izbore sve je kraći. Za lidera Dveri Boška Obradović tema je samo jedna.

„S obzirom da su svi rokovi istekli i da apsolutno ne postoje uslovi za slobodne i poštene izbore u martu iduće godine, kao i da smo već nekoliko meseci u kampanji bojkota tih lažnih izbora – jedina tema svih razgovora sa predstavnicima Evropskog parlamenta je pomeranje datuma izbora. Sada je sve u rukama delegacije EP, koja sledeće nedelje dolazi u Srbiju. Ako oni kažu da nema uslova za demokratske izbore – tek onda će uslediti pravi pregovori između vlasti i opozicije i biti prekinuta ova pregovaračka farsa u Skupštini pod posredovanjem Maje Gojković“, naveo je Obradović.

POVEZANE VESTI:

Politika je jedno, a pravo drugo. Nekadašnja predsednica Vrhovnog suda, Vida Petrović Škero, kaže da pomeranja datuma izbora ne može biti bez kršenja zakona.

„Prema Ustavu, imate tačno do kog datuma, od do, to mora da se završi. Мimo toga ne može, osim da se menja Ustav, zakon, sve na svetu. Znači to tako mora. Takva nam je sada normativa, sem da uvodiš vanredno stanje ili tako nešto“, objašnjava Vida Petrović Škero.

Za deo opozicije koji učestvuje u radu Skupštine – stanje nije vanredno, a tema za razgovor sa EU parlamentarcima ima na pretek. Pomak vide u činjenici da će sledece nedelje na dnevnom redu Skupštine biti izmene zakona o finansiranju političkih aktivnosti, sprečavanju korupcije, Agenciji za borbu protiv korupcije i javnim preduzećima. 

„Ovo pokazuje da je ipak nešto moguće postići u zvaničnim formatima i dijalogu pod posredstvom EU parlamenta u zgradi Skupštine, a pre toga na FPN“, rekao je Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije.

Nova i poslednja runda razgovora između vlasti i opozicije, u kojoj posreduju EU parlamnetarci, planirana je za 13. decembar. Nedavno je Knut Flekenštajn, koji posreduje u ovom dijalogu, ocenio da su male šanse za pomak u dijalogu, ako se najvažniji deo opozicije ne uključi u razgovore i ako vladajuća većina ostane nefleksifibilna.