Palmer: Želimo normalizaciju odnosa i međusobno priznanje Beograda i Prištine

Vesti 04. dec 201921:03 > 21:23
N1

Izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao je da SAD žele da vide potpunu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što bi značilo međusobno priznanje.

„Kada bi priznali jedni druge, mogli bi da reše sporna pitanja kao susedi“, rekao je Palmer za N1 Sarajevo.

Prema njegovim rečima, potrebno je da Beograd i Priština „sednu za sto, postignu dogovor i zajedno nacrtaju put ka evropskoj budućnosti“. Palmer je izjavio da je povod za pregovore to što i Srbija i Kosovo teže ka Evropi i da je stoga nephodno videti kakvi kompromisi su neophodni da bi se ostvario napredak.

„Potreban je sporazum koji će javnost na obe strane prihvatiti i podržati kao najbolji put napred“, naveo je Palmer i dodao da je važno da taj sporazum bude „sprovodiv, pravičan i trajan“. 

On je rekao i da ima veoma dobru saradnju s izaslanikom Bele kuće Ričardom Grenelom i da to nije prvi put da SAD imenuju dva specijalna izaslanika za isto pitanje.

„Oslanjanje Srbije na rusku vojsku nije dobro za napredak“

Izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao je da je Zapadni Balkan i dalje prioritet američke spoljne politike i da Vašington želi da zemlje regiona gledaju na SAD i EU kao na „partnere koje su same izabrale“. Palmer je rekao da SAD žele da Zapadni Balkan postane deo „porodice evropskih zemalja“ i da u to ulažu značajan politički i drugi kapital.

Američki diplomata je odbio da komentariše nedavni izveštaj Pentagona o porastu uticaja Rusije u Srbiji i rekao da SAD sebe vide kao partnere svih zemalja regiona, pa tako i Srbije.

„Mislim da smo za sve na Zapadnom Balkanu bolji partneri od Rusije, i učinićemo sve da to jasno kažemo liderima i građanima regiona“, izjavio je Palmer.

Dodao je da SAD smatraju da oslanjanje Srbije na rusku vojsku „nije dobro za napredak“. On je ipak rekao i da SAD imaju blisku vojnu saradnju sa Srbijom i da će nastaviti da rade na produbljavanju te saradnje.

Po njegovim rečima, ciljevi SAD se podudaraju s ciljevima zemalja Balkana: članstvo u EU kao i u NATO, osim u slučaju Srbije, a Vašington će podržati Zapadni Balkan u tim težnjama.

Dejton dva nije u planu američke politike

Metju Palmer kaže da eventualni novi sporazum o Bosni i Hercegovini, takozvani „Dejton dva“, nije u fokusu američke politike.

„Ne mislim da je ‘Dejton dva’ neophodan, niti da je fokus američke politike i angažmana u regionu“, rekao je Palmer.

N1

On je naveo da „ne bi optuživao Dejtonski sporazum za nefunkcionalnost vlasti u BiH“.

„Ne radi se tu o ustavu i Dejtonu, nego o liderima u BiH koje građani biraju da vode zemlju (…) Lideri treba da prihvate svoju odgovornost i rade na nalaženju kompromisa u vođenju zemlje“, izjavio je američki diplomata. 

Palmer je naveo da SAD sa srpskim članom predsedništva BiH Miloradom Dodikom komuniciraju, iako je pod američkim sankcijama, jer poštuju instituciju Predsedništva.

„Poštujemo tu instituciju i sastajemo se s njim u tom kapacitetu, da bismo razgovarali o zabrinutostima SAD i načinima kako da pomognemo evropskom putu i šta Dodik može da učini tim povodom“, rekao je Palmer.

Prema njegovim rečima, Dodik je na crnu listu stavljen jer je osporavao Dejtonski sporazum i da bi SAD „bile srećne“ da mogu da ga s te liste skinu. 

„Sankcije različitih nivoa su instrument SAD u promovisanju njihovih ciljeva za BiH. One se ne koriste lako, mnogo se razmišlja o njima, ali ne oklevamo da ih upotrebimo ako pomažu ciljevima o budućnosti BiH“, naveo je Palmer. 

Palmer dodaje da SAD podržavaju suverenitet Bosne i Hercegovine i da će reagovati na pokušaje da se on naruši.

„Stav SAD je jasan, podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Reagovaćemo na sve akte ili nastojanja koji na bilo koji način podrivaju temelje teritorijalnog integriteta BiH“, rekao je Palmer.

Prema njegovim rečima, cilj SAD je jačanje institucija BiH da bi ta zemlja mogla zadovoljiti kriterijume za članstvo u EU.

Upitan o navodima da je srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik najveći ruski saveznik u regionu, Palmer je rekao da „ne želi da personalizuje stvari“.

„SAD imaju ciljeve na Zapadnom Balkanu i u svojim odnosima s BiH. Sa svim relevantnim vlastima želimo da radimo na evropskoj budućnosti za građane i to je ono što građani žele za sebe, da lideri na tome rade“, izjavio je Palmer i dodao da SAD na tim ciljevima rade „s partnerima koje imaju“. 

On je naveo i da su neke odluke i izjave koje dolaze iz Republike Srpske „problematične“.