Crvena linija o stanju obrazovanja u regionu

Vesti 04. dec 201923:57 > 05. dec 2019 00:06
N1

Svaki drugi petnaestogodišnjak u BIH, svaki treći u Srbiji i svaki peti u Hrvatskoj je funkcionalno nepismen, što praktično znači da deca u BiH zaostaju za svojim vršnjacima u zemljama OECD-a tri, a deca u Srbiji jednu školsku godinu. Ovo su pokazali poslednji rezultati PISA testiranja koje se prošle godine prvi put sprovelo i u BiH.

Uz činjenicu da su đaci u regiji većinski nespremni da primene naučeno, javnost u Hrvatskoj se poslednjih dana suočila i sa totalnom obustavom nastave, a u Srbiji sa lažnim fakultetima i lažnim diplomama koje se nalaze i u rukama političara.

Zašto su, uprkos reformama u obrazovanju, đaci u regiji nespremni za svoje buduće zanimanje, ali i ulazak u svet odraslih? Da li među političarima u zemljama regije postoji konsensus o značaju obrazovanja? Da li je obrazovanje zaštitnik demokratije?

O stanju obrazovanja u regiji u Crvenoj liniji govore Žaneta Džumhur iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje BiH, Dora Kršul, novinarka Telegrama i Srđan Verbić iz Observatorije društvenih inovacija.

Autorka i voditeljka emisije Crvena linija je Marina Fratucan.

Emisija je na programu u petak u 20 sati.