Dojčinović: Građani će se zasititi afera, treba im heroj iz tužilaštva

Vesti 05. dec 201910:04 > 10:10
N1

"Godina za nama bila je godina afera i neverovatno je šta su sve istraživački novinari otkrili", kazao je u Novom danu Stevan Dojčinović, rednik KRIK-a. On, međutim, upozorava da će se građani u jednom trenutku zasititi afera koje ne dobijaju svoj epilog na sudu. Afera Krušik, prema njegovoj oceni, "dobro prolazi" jer u njoj postoji heroj sa "najčistijom mogućom pričom", a to je ono što građanima treba, napominje Dojčinović.

„To je mnogo priča koje u suštini govore o istom. Imate sve više priča, a imate sve manje heroja. Ovo sa Krušikom je tako dobro prošlo jer novinari nisu heroji, oni prenose priču. U ovom slučaju heroj je uzbunjivač, ali pravi heroj bi bio tužilac koji bi otvorio pravi postupak. Građani očajnički čekaju da se neki heroj pojavi“, rekao je Dojčinović.

On se nada da će Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz Valjeva, za kojeg kaže da je njegova priča najčistija moguća, podstaći neke nove heroje da se jave.

„Da neko ko radi u nekoj instituciji sedne i uradi svoj posao“, dodaje gost Novog dana.

KRIK je objavio preko 10 priča za koje Dojčinović tvrdi da su gotov slučaj za tužioca, a u kojima su svi navodi propraćeni dokumentacijom i oktriveni motivi. On kaže da se sve priče svode na to da ljudi koji su na vlasti omogućavaju članovima svojih porodica da budu uključeni u poslove, i da ne postoji objašnjenje zašto ti članovi porodica toliko dobro zarađuju, osim ako nije u pitanju trgovina uticajem.

Dojčinović podseća na slučaj ministra finansija Siniše Malog i njegovog brata Predraga, koji je pet godina vozio automobil privatne kompanije koja je dobila posao u „Beogadu na vodi“ dok je Mali bio gradonačelnik.

Gost Novog dana podseća i na ministra odbrane Aleksandra Vulina koji je kupio stan za 200.000 evra u kešu, a potom to pokušao da objasni tetkom iz Kanade koja mu je taj novac, navodno, poklonila.

„Agencija za borbu protiv korupcije, koji je tada vodila Tatjana Babić, je dokazala da to nije tačno. Do dan danas nije objašnjeno odakle mu taj novac. Strašno je da je tužilaštvo otvorilo istragu, a onda je zatvorilo tvrdeći da je to čisto. Sve što su uradili je da su pozvali njegovu suprugu koja je isto ispričala. Plašim se da će se to desiti u slučaju Krušik. Istraga koja služi samo da ih opere, da im da dodatni argument da je sve čisto“, upozorava Dojčinović.

On napominje da novinari rade posao tužilaštva jer se ono pravi mrtvo.

„Afera Krušik najbitnija afera koju imamo. NIN drži fokus i bitno je da se to istera do kraja, jer je to poprilično čist slučaj. Tu je sve što treba za uzbudljivu korupcionašku priču“, rekao je urednik KRIK-a i dodao da ne polaže mnogo nade da će u tom slučaju tužilaštvo nešto uraditi.

Kada je u pitanju uticaj koji istraživački novinari i njihova otkrića imaju na građane, Dojčinović kaže da postoji deo građana koji više veruje tabloidima i elektronskim medijima sa nacionalnom frekvencijom, do kojih otkrića novinara ni ne stižu.

„Ne možete da se borite protiv Pinka i Informera. Oni su dosta jači što se tiče publike, obi ne poštuju standarde. Mi ne možemo da se njihovim jezikom obraćamo čitaocima“, kaže Dojčinović.

Upitan šta posle svega pokreće istraživačke novinare da rade svoj posao, on odgovara da je to sam posao, ali i činjenica da na taj način neke stvari ostaju zabeležene i dokumentovane.

„Bitno je da mi kao novinari objavimo te stvari i one su sačuvane od zaborava. Primer čuvara iz Savamale. Taj čovek je umro, ali je njegovo svedočansto zabeleženo. On je bio jedini svedok koji je opisao tačno šta se desilo“, zaključuje Dojčinović.