"Zavetnica" bi da ugasi Južne vesti, a Cvetanović bi da ih "prevaspitava"

Vesti 05. dec 201910:29 > 10:35
N1

Odbornica Zavetnika u niškom parlamentu Jelena Đorđević preti da će ugasiti Južne vesti kad dođe na vlast, nezadovoljna time što se o njoj ne piše više. Slične tegobe ima i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović (SNS) koji kaže da se o njemu ne piše pozitivno, pa je odlučio da diskrimiše medije i da ne odgovara na pitanja Južnih vesti, što mu je obaveza kao funkcioneru.

Kako pišu Južne vesti, u listu potencijalnih cenzora koji prete i pritiskaju medije upisala se i niška političarka, odbornica Srpske stranke Zavetnici Jelena Đorđević.

„Da se ja pitam, Južne vesti bi bile ugašene!“, zapretila je Đorđević.

Kao razlog za ovaj Fejsbuk pohod na nezavisnost medija navela je to što nije preneta njena govorancija sa sednice gradske skupštine u petak, a za sve nudi i objašnjenje koje uključuje i Soroša, pišu Južne vesti.

„Na ovaj način Južne vesti manipulišu građanima, koji ne podržavaju rad vlasti, koji ne veruju ni bivšoj vlasti tj. Savezu, koji žele nešto novo i ujedno skrivaju postojanje opcije koja jeste pravi predstavnik Trećeg puta, van vlasti i kvazi-opozicije SzS. Toliko nemaju granice, da sada jasno stavljaju svima na znanje: Da, Nas finansira Soroš koji podržava Savez i za nas Savez jeste opozicija, a onu pravu opoziciju Zavetnike strpaćemo u koš sa vlašću, na taj način što ćemo prikrivati svesno njihov pravi, opozicioni rad i delovanje. Sram vas bilo! I vas i Informer i ostale lažljve medije ugasićemo kad dođe naše vreme. Budite sigurni!“, navela je Đorđević.

S druge strane, Cvetanović ne želi da odgovara na pitanja medija jer mu se ne sviđaju. Južne vesti pišu da nije želeo da odgovori na pitanja o organizaciji leskovačkog protesta protiv NIN-a i Danasa i „papirnatog atentata na Vučića naslovnicama i karikaturama“, a smatra i da je skupštinska sala posle Gradskog veća “neprikladno mesto za politička pitanja”.

„Ovo je Gradsko veće, Vi me pitate nešto potpuno politički. Nemam nameru, naročito za vaš medij, da dajem takve odgovore. I juče ste isto tako nastupali. Vi znate, nijednom niste objavili nijednu vest da ja učestvujem kao gradonačelnik, a da je pozitivno. Nikada nijednu vest. Samo negativno. kako Vi očekujete onda neku saradnju. Mediji se sastoje u tome da objavljuju nešto negativno, ali i da objavljuju nešto što je pozitivno. Nikada ništa niste objavili pozitivno i, ako objavite nešto za Grad, ja ne postojim. A sve što je negativno objavljujete. Vi sami treba da vidite koliko ste objektivni i koliko se bavite pravim novinarstvom“, rekao je Cvetanović.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić ove slučajeve objašnjava time da političari davno zamislili da mediji moraju da služe njima, a ne javnom interesu.

„Takav model postavio je Vučić, a svi po ugledu na njega misle da mogu da se ponašaju kako hoće i dokle hoće. Ja mislim da neće moći još dugo tako jer su se zapetljali u svoje izlive mržnji, neotesanost i bezobrazluk, a da novinari treba da nastave svoj posao i postavljaju pitanja“, ocenio je Bodrožić, podsećajući da Južne vesti dugo trpe razne pritiske.