Komersant: Za Vučića i Putina špijunska afera ostala u prošlosti

Vesti 05. dec 201910:53 > 10:55
Tanjug/Predsedništvo Srbije

Za predsednike Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina "špijunski skandal" očigledno je ostao u prošlosti, piše moskovski dnevnik Komersant u tekstu posvećenom jučerašnjem susretu dvojice predsednika u Sočiju.

„Tako pričljivog, tako prosvetljenog i tako punog obožavanja Putin Vučića još nije video. Očigledno da je za obojicu političara špijunski skandal ostao u prošlosti, pri tom (za neke) veoma davnoj“, piše izveštač iz Kremlja Andrej Kolesnjikov.

U tekstu pod naslovom „Srbin naš nasušni“ list dodaje da je Vučić „udavio ruskog predsednika lavom ljubavi, govorio isključivo na ruskom, mada protokol u takvim slučajevima to ne podrazumeva“, ali je govorio i o poslovima.

POVEZANE VESTI

Komersant piše da je susret, zajedno sa ručkom trajao oko tri sata, i da je Vučić, izlazeći pred novinare „izgledao kao srećan čovek“ koji, kako se pokazalo, „nije imao nameru da to krije“.

List piše i da su „odabrani srpski novinari“, koji su sa predsednikom doleteli istim avionom, bili čini se malo (mada ipak ne baš mnogo) razočarani što će na pres-konferenciji biti postavljeno samo po jedno pitanje sa svake strane.

Izveštač navodi da je u razgovoru sa srpskim novinarima rečeno da će postaviti pitanje o špijunskom skandalu, ali da izgleda, posle razgovora „takvo pitanje srpska strana nije mogla ni da postavi“.

„Takvo pitanje posle Vučićeve patetike bez presedana izgledalo bi ne samo drsko već i neprirodno“, piše Komersant.

Dnevnik podseća da je cela srpska delegacija aplaudirala kada je Putin izjavio da će Srbija biti obezbeđena gasom, u svakom slučaju, i ocenjuje da će te reči postati „košmar za TV gledaoce u Srbiji“, pošto će ih RTS neumorno vrteti bez pauze.

„S jedne strane, Vučić je bukvalno gurao razgovore o nastavku tranzita gasa, igrajući na strani sa ruskim predsednikom, a sa druge strane, stavio do znanja da mu je Putin dozvolio da kupuje gas na drugim mestima, ako zatreba, to jest osigurao se ako pregovori sa Ukrajinom dodju u ćorsokak“, ocenjuje Komersant.