Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjave o Račku

Vesti 05. dec 201911:11 > 12:22
Izvor: Printskrin/youtube/RTV PULS

Bivši ministar administracije i lokalne samouprave Kosova Ivan Todosijević osuđen je danas u Osnovnom sudu u Prištini na dve godine zatvora zbog "podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju".

Todosijević je osuđen zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu.

POVEZANE VESTI

„Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, izjava je Todosijevića zbog koje je početkom aprila protiv njega pokrenuta i istraga.

Branilac Todosijevića, advokat Nebojša Vlajić za portal Kossev rekao je da će se odbrana žaliti na presudu.

„Ova presuda pokazuje da ljudska prava na Kosovu ne postoje i da ih masovno krše i oni koji treba da ih štite. Todosijević je kažnjen drakonski za nešto što nije krivično delo i žalićemo se na ovu presudu koja je nezakonita. Apelacioni sud mora da je ukine“, rekao je Vlajić.

Prema odluci sudije, Todosijević je dužan i da uplati 50 evra na ime sudskih troškova i dodatnih 50 evra Fondu za žrtve. Novčanu kaznu treba isplatiti 30 dana nakon što presuda stupi na snagu, preneo je Kossev pisanje Gazete ekspres.

Đurić: Todosijević postao žrtva aparthejda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je osudom Ivana Todosijevića na dve godine zatvora prištinsko pravosudje nanelo „nesagledivu štetu procesu pomirenja na Кosovu i Metohiji“.

Đurić je ocenio da je presudom Todosijeviću koji je „na osnovu istorijskih činjenica, izrekao ono što svaki Srbin zna i oseća“ srpskom narodu na Кosovu „suspendovano pravo na slobodu mišljenja i govora“.

„Ivan Todosijević je danas i zvanično postao žrtva aparthejda zbog smelosti da govori istinu i država Srbija će mu pružiti svaki vid zaštite od progona“, naveo je Đurić u saopštenju.