Dačić: Zapadni Balkan razočaran zbog usporavanja procesa proširenja EU

Vesti 05. dec 201913:08 > 13:10
Tanjug/Rade Prelić

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je Zapadni Balkan duboko razočaran zbog usporavanja i zastoja procesa proširenja EU i dodao da to šalje lošu poruku državama regiona i pogoduje jačanju radikalizma, kao i jačanju unilateralizma u rešavanju zajedničkih problema.

„Duboko verujem da je, jedino kroz kompromis, fleksibilnost i spremnost da se uvaže i interesi drugih, a ne samo sopstveni, moguće doći do održivih rešenja za probleme koji su prisutni u regionu“, rekao je Dačić.

U obraćanju učesnicima Ministarskog sastanka OEBS u Bratislavi, Dačić je međutim dodao da je i pored takvog pristupa Srbije, dijalog Beograda i Prištine blokiran već duže od godinu dana.

Ocenivši da su „prištinski političari neodgovornim, unilateralnim potezima, poput uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, ne samo ugrozili opstanak i prava srpske zajednice i prekršili regionalni CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini, već i onemogućili postizanje kompromisnog i održivog rešenja sa kojim se ni jedna strana ne bi osećala kao pobednik ili pobedjeni“, Dačić je pozvao međunarodnu zajednicu da „utiče na nove prištinske vlasti da ukinu ovu jednostranu meru i da se u dobroj veri vrate dijalogu kao jedinom načinu za rešavanje problema“ na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Dačić je ocenio da je OEBS ove godine bio suočen sa ozbiljnim i nagomilanim problemima i da je „uprkos neumornim naporima slovačkog i prethodnih predsedavanja da države učesnice uključe u suštinski dijalog koji bi vodio jačanju Organizacije i njenom efikasnijem delovanju, a samim tim i povećaju bezbednost u regionu OEBS, taj cilj je još uvek daleko“, a „dinamika OEBS nije kakva se želi“.

On je ocenio da bi dobar početak u pronalaženju puta za izlazak iz te komplikovane situacije bio da države učesnice prihvate da nije neophodno da svi imaju iste poglede na postojeće probleme i izazove, ali da moraju poštovati različitosti, pokazati otvorenost da u dobroj veri pristupe dijalogu i teže kompromisu u otklanjanju ili bar smanjenju bezbednosnih rizika.

„Ne smemo se odreći diplomatije, jer to otvara vrata sukobima“, rekao je Dačić.

U obraćanju šefovima diplomatija zemalja OEBS, Dačić je ukazao da je naredna godina simbolična i zbog obeležavanja 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, 20 godina od usvajanja Povelje o evropskoj bezbednosti i 45 godina od usvajanja Helsinškog završnog akta.

Dačić je kazao da se lekcije Drugog svetskog rata ne smeju zaboraviti i da se moraju sprečiti pokušaji relativizacije dogadjaja iz tog rata. 

„U tom smislu, Srbija posebno podržava usvajanje Ministarske deklaracija povodom 75-godišnjice završetka Drugog svetskog rata, čiji je bila kosponzor“, dodao je Dačić u govoru koji je prenelo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.