Boško Obradović podneo zahtev da se ispita doktorat Jelene Trivan

Vesti 05. dec 201913:34 > 13:39
Fonet/Nenad Porpević

Predsednik Dveri Boško Obradović podneo je na Filološkom fakuletu Univerziteta u Beogradu zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja u doktorskoj disertaciji aktuelne direktorke Služenog glasnika Jelene Trivan.

Obradović je novinarima ispred Filološkog fakulteta rekao da je uz taj zahtev podneo i sve dokaze koji su mu bili na raspolaganju. Tako je na pisarnici predat i tekst Nemanje Rujevića objavljen u nedeljniku Vreme, kao i dokaz o tome, kako je Trivan direktno preuzela veći deo Obradovićevog autorskog članaka „Srpsko kolo“ iz knjige „Srpski zavet“ iz 2007. godine.

POVEZANE VESTI

Prema Obradovićevim rečima, Trivan nije citirala njegovo ime kao autora u fusnoti ili spisku korišćene literature.

„Sada je na potezu Filološki fakultet koji treba da formira nezavisnu komisiju, ta komisija treba da ispita slučaj i da svoj stav, koji će zatim da ide i do Nastavno-naučnog veća fakulteta i daljom procedurom ka Univerzitetu“, rekao je Obradović.

On je dodao da je uveren da će epilog biti isti kao i u slučaju ministra finansija Siniše Malog, čiji doktorat je proglašen plagijatom.

„To je samo početak, onda idemo dalje: Nebojša Stefanović, Jorgovanka Tabaković, Aleksandar Antić, Zoran Đorđević i svi ostali koji su kupili diplome ili plagirali doktorate“, naveo je Obradović.

Lider Dveri je poručio da sve diplome zaposlenih u javnom sektoru treba preispitati.

„Sve to koči aktuelni ministar prosvete Mladen Šarčević“, smatra Obradović.

Obradović je na kraju konferencije za novinare pokazao fotografiju koju je nedavno okačio i na Tviteru, a na kojoj su direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan i Vladimir Beba Popović fotografisani u beogradskom restoranu „Grafičar“.

On je Popovića opisao kao glavnog spin doktora i medijskog savetnika Aleksandra Vučića. Prema Obradovićevim rečima, ta fotografija je napravljena dva sata posle konferencije za novinare 29. novembra, a na kojoj je on izneo nove dokaze o tome da je doktorat Jelene Trivan plagijat.