Novi dan o PISA testu: Ko je zakazao – sistem obrazovanja ili đaci?

Vesti 05. dec 201913:44 > 13:48
N1

Međunarodni program procene učeničkih postignuća PISA je najveće međunarodno istraživanje u oblasti obrazovanja i realizuje se u organizaciji OECD-a od 1997. godine. Testiranja učenika organizuju se svake tri godine. U utorak su objavljeni rezultati poslednjeg testiranja na kom su učenici iz Srbija zauzeli 45. mesto, među 79 zemalja.

Zadatke iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti rešavalo je prošle godine oko 8.000 petnaestogodišnjaka iz 222 škole širom Srbije. Od zemalja bivše Jugoslavije, ispred Srbije su Slovenija (21) i Hrvatska (29), a niže pozicije zauzele su Crna Gora (52) i Bosna i Hercegovina (62), dok su prva dva mesta zauzeli Kina i Singapur.

Zašto je Srbija ovaj put lošije rangirana u odnosu na prethodno PISA testiranje na kom je učestvovala 2012? Ko je sve zakazao u sistemu obrazovanja? Ko je odgovovran za sve manji nivo elementarnog znanja učenika u Srbiji? To su neka od pitanja za goste Novog dana dr Dragicu Pavlović Babić koordinatora PISA u Srbiji i dr Aleksandra Baucela, člana Nacionalnog PISA tima.  

O političkim i društvenim dešavanjima, kroz prelistavanje štampe, razgovaraćemo s novinarom Nenadom Šebekom.  

Kakva je situacija u prihvatnim centrima za migrante u Srbiji? Da li je priliv migranata veći u toku zimskih dana i koliko dugo se zadržavaju u centrima? Da li se njihov broj na ulicama Beograda smanjuje ili povećava i kakva je situacija u drugim gradovima Srbije, o tome ćemo više saznati od našeg reportera koji će biti u Komesarijatu za izbeglice.  

U toku je prijava kandidata za sedmi ciklus neprofitne škole IT Bootcamp u Beogradu i treći u Nišu. Ovaj obrazovni program pruža motivisanim ljudima , koji se nisu školovali za rad u IT industriji, da tokom deset nedelja pohađaju intenzivnu nastavu, kako bi se se što bolje prekvalifikovali i stekli veštine za rad u IT sektoru.  

IT konferencija Future is Now održaće se po treći put 6. decembra u Beogradu u prostorijama zemunskog Madlenianuma, a okupiće brojne domaće i inostrane stručnjake iz različitih oblasti poput modernih tehnologija, savremenog biznisa, futurizma, inovacija itd. Više o ovom događaju saznaćemo od našeg reportera.  

Predstojećeg vikenda održaće se 10. izdanje BeFem festivala feminističke kulture i akcije, tokom subote i nedelje u KC Graadu održaće se debazr o politici, rodnoj ravnopravnosti, seksualnosti, različitosti i provokativnosti. Tim povodom gošća Novog dana biće Jelena Višnjić, direktorka festivala.  

U Novom danu najavljujemo petodnevni novogodišnji maraton Central Dance Event 2020 koji će se održati u Hangaru u Luci Beograd u periodu od 27. do 31.decembra.  

Bend Kanda Kondža i Nebojša uskoro će proslaviti 30 godina postojanja. U Novom danu s članovima benda razgovaraćemo o prve tri decenije postojanja, planovima i novom spotu.