Srpska lista: Ako presuda Todosijeviću bude potvrđena, napuštamo institucije

Vesti 05. dec 201914:50 > 14:59
N1

Predstavnici Srpske liste najavili su da će napustiti kosovske institucije, na lokalnom, centralnom i drugim nivoima, ukoliko članu Predsedništva Srpske liste Ivanu Todosijeviću, bude potvrđena presuda kojom je osuđen na dve godine zatvora zbog verbalnog delikta.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je na koferenciji za novinare naveo da će ukoliko ostane ta presuda na snazi i bude potvrđena na višoj instanci pozvati sve srpske predstavnike da napuste svoja radna mesta u pravosuđu, policiji, tužilaštvu i drugim institucijama, piše KoSSev.

Rakić je rekao da je tom presudom Srbima oduzeto pravo na govor, slobodu mišljenja i pravo da govore istinu.

POVEZANA VEST

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da se čeka reakcija međunarodnih predstavnika uz ocenu da je u pitanju istitucionalno nasilje.

Bivši ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova Ivan Todosijević osuđen je u Osnovnom sudu u Prištini na dve godine zatvora zbog „podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“.

Todosijevićev advokat Nebojša Vlajić je rekao za portal KoSSev da je bivši ministar osuđen zbog izjave koju je dao u Zvečanu povodom 20. godišnjice NATO agresije na SRJ.

Todosijević je tada izjavio da je „povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao“.

„Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, rekao je još Todosijević čiji advokat je najavio žalbu na presudu.