Merkel pozvala Vučića da u januaru poseti Berlin

Vesti 05. dec 201916:25 > 16:27
Predsednistvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa kancelarkom Savezne Republike Nemačke Angelom Merkel o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik Vučić i kancelarka Merkel su, kako se navodi u saopštenju, u dugom i prijateljskom razgovoru, izrazili zadovoljstvo stalnim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Nemačke.

Predsednik Vučić je, dodaje se, ukazao na to da nemačke kompanije, koje posluju kod nas, zapošljavaju više od 60 000 radnika i značajno doprinose ekonomskom razvoju Srbije, kao i ugledu zemlje kao dobrog mesta za investicije.

Vučić je kancelarki Merkel zahvalio na kontinuiranoj podršci Nemačke evrointegracijama Srbije, posebno imajući u vidu nemačko predsedavanje EU u drugoj polovini sledeće godine, navodi se u saopštenju.

U isto vreme izrazio je potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana od značaja za mir i stabilnost u regionu. On je naglasio da će Srbija, sa istim ciljem – regionalne stabilnosti, nastaviti da promoviše politiku mira i saradnje.

Predsednik Vučić je nemačkoj kancelarki preneo utiske sa nedavnog sastanka u Parizu i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i, s tim u vezi, istakao je da bi bilo važno da Nemačka i Evropa ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.

Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, obezbedi stabilnost u regionu.

Кancelarka Merkel je predsedniku Vučiću poželela dobro zdravlje i pozvala ga da u januaru poseti Berlin, što je predsednik Srbije sa zadovoljstvom prihvatio, stoji u saopštenju.