Obrt u slučaju Megatrend: Od brzopotezne prodaje do povratka "nasamarenog" gazde

Vesti 05. dec 201918:02 > 19:30
N1

Novi obrt u slučaju "Megatrend". Dosadašnji vlasnik Mića Jovanović napravio je pun krug - od brzopotezne prodaje najstarijeg privatnog univerziteta u Srbiji, preko otkrića N1 da su kupci nepostojeći, do povratka navodno nasamarenog gazde. Iz dana u dan, javnost šokiraju novi detalji u vezi sa ovom aferom, do mere da malo ko priča o sumnjivim diplomama potpisanim upravo na Megatrendu.

Mlad čovek, ali iskusan u svom poslu – tako je kupca svog univerziteta predstavio dosadašnji gazda Megatrenda Mića Jovanović.

Navodno, posle iscrpljujućih godinu i po dana pregovora i nekoliko meseci koliko je tim famoznih nemačkih investitora procenjivao vrednost univerziteta, pao je dogovor – Megatrend je prodat Dejanu Đorđeviću za oko 56 miliona evra.

„I što se mene tiče, moram da kažem da sam zadovoljan cenom koju sam dobio za univerzitet. Mogao sam i više, doduše, ali nismo se cenkali toliko. Dvadeset miliona gore-dole. Tako da se ovog puta ne vraćam, da znate, ovog puta je gotovo“, rekao je Mića Jovanović, 28. novembra.

POVEZANE VESTI

 Tačno nedelju dana kasnije, Jovanović se ipak vratio. Autor više od 80 stručnih radova iz oblasti biznisa, tako ispada, na reč je poverovao nepoznatom kupcu, ne traživši garancije i ne ispitujući poreklo novca. Sada, razočaran što Đorđević nije ispunio nijednu obavezu iz navodnog ugovora, kaže da odustaje od prodaje.

„To je moja druga greška, što sam poverovao. Prilično sam bio tu naivan. Sem velike moralne štete, materijalna ne može da bude jer se srećom gospodin Đorđević do sad nije uknjižio kao vlasnik ni u katastru kao vlasnik zgrade, a ni u Privrednom sudu kao vlasnik univerziteta. Tako da mislim da ćemo danas džentlmenski da se dogovorimo“, kazao je on.

Na pitanje televizije Prva šta je bio njegov cilj i kako je hteo da kupi nešto za šta zna da nema pare, Jovanović odgovara: „To je za mene misterija, isto kao i za vas“.

Prodaja Megatrenda odvijala se samo u medijima. Tek nakon vesti o zaokretu Miće Jovanovića, Ministarstvo prosvete se po prvi put oglasilo, rekavši da nisu dobili zakonom obavezno obaveštenje o promeni vlasničke strukture. Politika prenosi da je resorni ministar celu situaciju prokomentarisao sa dugim „jaaao“, a zatim rektoru dao biznis ideju.

„Ja bih na njegovom mestu prodao dva, tri fakulteta, sačuvao glavnicu univerziteta i nastavio da radim dalje“, kazao je Mladen Šarčević.

U poslednjih nedelju dana otkriveno je da konzorcijum investicionih fondova koji je navodno kupio univerzitet – ne postoji, i da rukovodstvo firme čine – izmišljeni likovi.

Direktan povod za navodnu prodaju je, po rečima samog Miće Jovanovića, dokumentarni film „Mega diplomac“ emitovan na N1 koji se bavi diplomom koju je na Megatrendu stekao ministar policije Nebojša Stefanović. Autor filma Adam Santovac smatra da je u pitanju – skretanje pažnje.

„Svaki novi čin drame Megatrend koju pratimo ovih dana samo potvrđuje da očigledno taj univerzitet funkcioniše isključivo po matrici koja je prikazana u filmu Mega diplomac. Međutim, dok se većina javnosti smeje i zabavlja kontradiktornim izjavama Miće Jovanovića, brine to što i u ovoj priči izostaje suština. Ni Ministarstvo prosvete, ali ni tužilaštvo ne rade ništa – ni po pitanju Megatrenda, ni po pitanju spornih studija ministra unutrašnjih poslova“, kaže Santovac.

Mića Jovanović već je odlazio, pa se vraćao na mesto rektora Megatrenda. Bilo je to pre pet godina, kada su se u javnosti pojavile prve sumnje da je upravo ministar policije Nebojša Stefanović plagirao doktorsku disertaciju stečenu na pomenutom privatnom univerzitetu.