Štrajk u Pošti – zaposleni na radnim mestima, šalteri zatvoreni

Vesti 05. dec 201918:38 > 18:38
N1

Obustava rada u poštama širom Srbije nastavljena je i danas. Zaposleni kažu da će tako biti do daljeg, sve dok im država ne omogući bolja primanja. Traže zarade u visini rebupličkog proseka, jer su im plate, kažu, manje od 40 hiljada. Rukovodstvo obećava da će od sledeće godine plate biti uvećane za deset odsto, na šta predstavnici sindikata odgovaraju - to je neprihvatljivo.

Novobeogradska pošta u ulici Generala Ždanova od utorka je u obustavi rada. Iako su zaposleni na radnim mestima, šaltere su zatvorili. Plaćanje računa, podizanje novca, slanje ili isporuka pošiljki stavljeni su na pauzu.

„Konkretno u našoj pošti, ovo je prva smena koja broji šezdesetak ljudi, možda i više, šalteri, dostavljači, poštari, kartisti, svako radno mesto je u obustavi do daljeg“. kaže Stefan Mitrović, radnik pošte Beograd 27.

Tako će biti, kažu radnici sve dok im se ne obezbede bolje plate. Dok se to ne dogodi, građani iz pošta odlaze neobavljenog posla.

Neki od njih komentarišu:

„Nama kao korisnicima nije prijatno, sad moram da idem negde da jurim, da gubim vreme da bih nešto tu uradio što treba da uradim.“

„Pa ne moram da platim danas, platiću ih sutra, nije ni bitno, ja ih podržavam u svakom smislu te reči.“

„Malo je kritično, ali čekajte, imaju i oni pravo na štrajk, štrajkovali su svi živi, nek štrajkuju i oni, hoće bolje uslove.“

Predstavnici sindikata navode da su na obustavu rada primorani, jer kako tvrde, Vlada nije ispunila obećanje da će do 30. novembra radnicima sa najnižim primanjima biti promenjen koeficijent i linearno povećane zarade. Navode i da su plate u srpskim poštama bedne.

„I naše zarade se kreću od 32.000 do 39.000 dinara u zavisnosti od radnog staža“, rekao je Zoran Pavlović, Samostalni sindikat poštanskih radnika.

Radnici traže povećanje zarada u visini republičkog proseka, koji prema zvaničnim podacima iznosi oko 54.000 hiljade dinara. Na takav zahtev iz Pošta Srbije još se nisu oglasili. Za N1 odgovaraju da će zapsolenima zarade biti uvećane od sledeće godine.

„Planirano je uvećanje mase zarada za zaposlene za deset odsto u 2020. godini, kao i isplata zarade iz dobiti iz 2019. godine u martu iduće godine, odmah po usvajanju finansijskih izveštaja za 2019. godinu. Posebna pažnja biće posvećena unapređenju materijalne sigurnosti zaposlenih sa najnižim primanjima“, navodi Pošta.

Ovu ponudu, radnici ne prihvataju. To im je, kako tvrde, već bilo nuđeno u ponedeljak.

„To je jedna kupovina vremena i želja da se ova situacija zaustavi i da se zaposleni primire. I zbog toga su ljudi uši u obustavu rada, jer se to povećanje kreće za najveći broj radnika od 2.000 do 4.000 dinara, to povećanje ne može da zadovolji one elementarne egzistencijalne potrebe zaposlenih“, ocenjuje Zoran Pavlović, Samostalni sindikat poštanskih radnika.

Za poslednje dve godine ovo je treća obustava rada zaposlenih. Isti zahtev – bolje plate, imali su i u novembru 2017. kada je štrajk trajao dve nedelje. Nakon obećanja države da će situacija biti poboljšana, zaposleni su se vratili poslu. To nije trajalo dugo – novi štrajk usledio je u martu ove godine. Radnici kažu da ih je Vlada i tada izneverila, jer obećano nije ispunjeno. Zato sada poručuju da će obustava rada trajati sve do ispunjenja zahteva.