Nova polemika: Kako su se putevi vlasnika "Jovanjice" ukrštali sa Vučićevim

Vesti 05. dec 201918:54 > 18:54
N1

Posle tvrdnji da je vlasnik imanja u Staroj Pazovi, na kojem su otkriveni zasadi marihuane, prilikom hapšenja zvao brata predsednika Srbije, poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić izneo je u Skupštini i dokumentaciju koja svedoči o tome da je Predrag Koluvija u više navrata bio deo zvanične delegacije Srbije na privrednim forumima u inostranstvu. U SNS-u kažu da taj detalj ne govori ništa, jer je u delegaciji bilo više privrednika. Aleksandar Vučić, govoreći o telefonskim razgovorima svog brata, kaže da Aleksić nastavlja da iznosi laži.

Poslovni forum Srbija-Slovenija, 28. januar 2019, predsednika Vučića je, pored ostalih privrednika, pozdravio i tada zvanično uzgajivač organske hrane, a sada zvanično osumnjičeni da je organizator kriminalne grupe koja je uzgajala i preprodavala drogu – Predrag Koluvija. Upravo od januara, ove godine, i Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnja da je umesto paradajza i salate u staklenicima kod Stare Pazove počela da niče marihuana. Opozicija optužuje, sretali su se Koluvija i Vučić godinama.

POVEZANE VESTI

 „Pitaću Aleksandra Vučića da li se seća, svih delegacija privrednih koje je predvodio po svetu, a u kojima je jedan od privrednika Srbije bio i Predrag Koluvija“, kazao je danas Miroslav Aleksić, iz Narodne stranke.

Bez Vučića, ali i Koluvije, kao člana delegacije, nije prošao ni biznis forum u Moskvi 2015. Aleksandar Vučić nije odgovoran za članove delegacije, odgovara opoziciji šef naprednjaka u Skupštini.

„Tu se nalaze ljudi koji se bave različitim delatnostima, proizvode različite proizvode, pružaju različite usluge“, odgovara Aleksandar Martinović, iz SNS.

Međutim, poslanik Aleksić navodi da Koluvija nije samo sedeo sa Vučićem, nego ga je i dočekivao.

„Da li se Aleksandar Vučić seća istog biznis foruma koji se 2016. održao u Kazahstanu u Astani, kada ih je Predrag Koluvija sačekao na aerodromu u Astani i učestvovao u srpskoj delegaciji kao ugledni privrednik iz Srbije“, pitao je Aleksić.

Podsetimo, u tom periodu, u srpskim medijima Astana se nije pominjala samo zbog biznisa. Nekoliko meseci pre foruma, Kazahstansku prestonicu „krasilo“ je hiljade stabljika marihuane, a zasadile su ih, kako su posle navodile, greškom, umesto cveća, gradske vlasti.

Nepoznato je, kako se takva greška dogodila Kazahstancima, a nepoznato je i kako su srpske bezbednosne službe dozvolile da neko poput Koluvije bude deo delegacije predsednika Vučića.

„Ne znam što toliko insistirate na odgovornosti BIA, šta je zadatak BIA da proverava ko šta uzgaja u svojim baštama“, kaže Martinović.

Ko šta uzgaja dužno je da proveravaju poljoprivredni inspektori. S obzirom da je Jovanjica izvozila organsko povrće u Rusiju i Belorusiju, ruska federalna inspekcija naložila je srpskom ministarstvu poljoprivrede da redovno analizira zemljište i proizvode.

„Kako je moguće da ne primete te inspekcijske službe 65 hiljada stabljika marihuane. Da li je ministar poljoprivrede taj koji je predragu koluviji pružao logistiku za ono što se tamo dešavalo.

Poslanik Aleksić već danima tvrdi da je tokom hapšenja Koluvija zvao predsednikovog brata. Ministar policije Stefanović, za vikend je rekao da šest meseci unazad, ni jedan jedini poziv, ni Andrej Vučić nije uputio Koluviji, niti on Andreju Vučiću. Predsednik Srbije, ne komentariše da li se on tokom poslovnih foruma viđao s Koluvijom, ali kaže da se njegov brat nikada nije ni čuo, ni video sa vlasnikom Jovanjice i da opozicija pokušava da članove njegove porodice napravi kriminalcima.

„Od mog brata koji se nikada u životu nije čuo ni video s tim čovekom. Zahvalan sam secikesi Aleksiću iz Trstenika, što je držao tu konferenciju, inače poznat po brojnim aferama po Trsteniku, ali znate kako to ide s Tužilaštvom, vi ih postavite, pa oni vraćaju dugove“, rekao je Vučić.

Upravo od Tužilaštva Aleksić traži veštačenje Koluvijinog telefona.

„Ja nisam pitao, ni ministra policije, ni predsednika države za telefon Andreja Vučića, nego za telefon Koluvije, Andrejevi telefoni, da li ih ima dva, tri ili pet“, rekao je on.

„Pa gde ih drži, kako komunicira sa ljudima, ja koliko znam ima jedan telefon, a ja imam komunikaciju sa Andrejem Vučićem“, odgovara Martinović.

Martinović se pita i da li bi, da je država htela da zataška aferu sa marihuanom, Koluvija bio uhapšen, a policija pokazala sve šta se nalazi na tom imanju. Međutim, mediji navode, a policija ne demantuje, da je do hapšenja došlo praktično slučajno. Naime, Koluvija se, 13. novembra, vozio sa lažnom rotacijom, te na putu ometao automobil u kom je je bio šef odeljenja za borbu protiv narkotika beogradske policije. Kada ih je policajac zaustavio Koluvija je pokazao i lažnu policijsku legitimaciju. Ubrzo je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal usledio i pretres imanja „Jovanjica“, gde je u dvadesetak hala pronađena marihuana. Policija se zvanično oglasila desetak dana kasnije, kako su naveli, tek kada su obavljena veštačenja i kada je utvrđeno da je reč o drogi, a ne o industrijskoj konoplji, za čiji uzgoj je Predrag Koluvija, od aprila, imao dozvolu.