I deset meseci posle "ostavke", Babić kao v.d. direktor rame uz rame s Vučićem

Vesti 05. dec 201918:55 > 19:21
Tanjug/Tanja Valič

Punih deset meseci je prošlo od kako je vršilac dužnosti direktora "Koridora Srbije", Zoran Babić, iz moralnih razloga podneo ostavku na tu funckiju, nakon saobraćajne nesreće u kojoj je stradala Stanika Gligorijević. Iako je Babić tada saopštio da se povlači, na direktorskoj funkciji ostao je do danas, a pojavljuje se i na važnim događajima poput današnjeg potpisivanja ugovora za Moravski koridor. Rame uz rame sa predsednikom države i potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović... Ali, ni oni ni Babić nisu bili dostupni za novinarska pitanja.

Ni moral ni neopoziva ostavka nisu sprečili Zorana Babića, koji je pre tačno deset meseci i četiri dana saopštio da će se povući sa mesta v.d. direktora „Koridora Srbije“ da nastavi se pojavljuje na javnim događajima.

POVEZANE VESTI

Tako je danas, uz predsednika Srbije i potpredsednicu Vlade „uveličao“ svečano potpisivanje komercijalog ugovora za izgradnju Moravskog koridora, a potom ih u stopu pratio i tokom obilaska deonice Ruma-Šabac-Loznica.

A šta se čeka da sa papira neopoziva ostavka u teoriji počne da funkcioniše u praksi? Vlada Srbije, koja bi trebalo da konstatuje ostavku i da imenuje novog direktora Javnog preduzeća „Koridori Srbije“, odnosno da ga – kako Zakon nalaže – izabere na konkursu.

Zbog čega to još uvek nije učinjeno, danas nije bilo moguće saznati, jer ni Babić ni Mihajlović. a ni Vučić nisu bili dostupni za pitanja.

Taj slučaj pokazuje jasno da uopšte nije postojala volja unutar Vlade Srbije da se ovaj problem reši na način koji bi bio primeren, smatra Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija.

N1

„Pre svega, postojalo je mnogo sednica Vlade koje su održane u međuvremenu, i na kojima je ta ostavka mogla da bude konstatovana i da se imenuje drugi vršilac dužnosti. Međutim, tu nije kraj priče, Vlada Srbije nažalost ne poštuje Zakon koji je sama donela“, ističe Nenadić.

A osim na javnim, Zoran Babić se pojavljivao i na drugim, za širu javnost zatvorenim društvenim događajima u kojima je uglavnom uživao.

Kritikovao ga je i sam Aleksandar Vučić zbog odnosa prema porodici stradale Stanike Gligorijević, koja je poginula 31. januara na naplatnoj rampi kod Doljevca.

„Stigao si da odeš i u Grčku i u Petrovac i na Brione i u Minhen, a čekaj kako nisi mogao do Knjažveca. On je izrazio saučešće telefonom, ali zašto je bilo teško da ode do porodice, ja to ne mogu da shvatim“, poručio je svojevremeno Vučić.

„Izgubljen je jedan ljudski život. Za mene, kao čoveka, sasvim dovoljno da više ne obavljam funkciju na kojoj sam zatečen u momentu teške nesreće“ – tim rečima je Zoran Babić objasnio svoje motive za neopozivu ostavku, ali građani Srbije i dalje nemaju objašnjenje zašto je i kako neopoziva ostavka ostala samo slovo na papiru.