NIN: Očekivali smo napade, ali to nas neće zaustaviti da pišemo o "Krušiku"

Vesti 05. dec 201919:28 > 19:39
N1/Aleksandar Milanović

NIN je svoju naslovnicu povukao, ali je neko odštampao svoju naslovnu stranu tog nedeljnika i izlepio je po Novom Sadu. Sa naslovom ''Zvezdanu Jovanoviću svečano uručena Ninova nagrada'', na montiranom plakatu je velika fotografija bivšeg komadanta Jedinice za specijalne operacije, prvostepeno osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đindjića, kao i mala na kojoj je prikazano kako glavni i odgovrni urednik NIN-a Milan Ćulibrk uručuje nagradu. Ćulibrk za N1 kaže da je očekivao takav napad, ali da niko neće zaustaviti pisanje NIN-a o aferi Krušik.

Originalna naslovna strana nedeljnika NIN prošle nedelje je posle samo par sati od objavljivanja postala bela. Od istog koncepta NIN ne odustaje ni nedelju dana kasnije. No, da li su lažne naslovnice NIN-a sa Zvezdanom Jovanovićem, izlepljene po Novom Sadu, napad ne samo na naslovnu, već i na svaku sledeću stranicu tog nedeljnika? Da li sve treba da bude prazno i belo?

Neko podgreva atmosferu i pripisuje NIN-u nešto što redakcija i kolegijum nikada nisu radili, kaže urednik tog lista Milan Ćulibrk.

POVEZANE VESTI

„Ali mi smo spremni da platimo i tu cenu ako je potrebno, da bismo nastavili da pišemo o onome što se zaista dešava u slučaju ‘Krušik’. Prema tome, neka rade šta god hoće, neće nas zaustaviti. Što bi rekao predsednik – neka oni rade svoj posao, mi ćemo svoj“, poručuje Ćulibrk.

Plakati sa „svečanim uručenjem nagrade“ Zvezdanu Jovanoviću, pojačani su nalepnicama „Stop krvavim scenarijima“, koje su pre Novog Sada, prvi put viđene na prvom mitingu podrške predsedniku države održanom nedavno u Nišu. Primer su sledili Kruševac, Leskovac, Vranje…

A niški naprednjaci tvrdili su da sa tim skupom nemaju nikakve veze, ali Vučiću u novinarskom pitanju nije zasmetala reč članovi SNS-a.

„Pitali ste me za okupljanja koje su organizovali članovi SNS-a, ja moram da kažem da nisam imao pojma i molim ih da više ne organizuju, a beskrajno sam im zahvalan. Nisu me pitali, nisu me obavestili to je pokazalo da imaju neku emociju, i da su zabrinuti za buducnost svoje zemlje“, ocenjuje Vučić.

Dakle, naslovna NIN-a nije zaobišla ni auto-put Ruma – Šabac. Predsednik je sve pojasnio kroz poruku koju je, kako kaže, jutros dobio od bugarskog prijatelja.

„‘Bratko, raketa li si’, a ja vam kažem ‘ne mo’š to da pobediš’. Možete vi da crtate šta hoćete, pišete šta hoćete, možete 100 snajperea da uperite, ali ovo ne može, rad ne možete da pobedite, i nema tu velike filozofije“, poručuje Vučić.

Nino Brajović iz Udruženja novinara Srbije (UNS) jednostavno poručuje – naslovna strana NIN-a odavno je povučena.

„Ove dalje reakcije su nepotrebne i suvišne, i kao takve mogu u demokratskom društvu da predstavljaju pritisak na slobodu medija. Ali ovoliki skupovi su nešto što nisam očekivao, i ne smatram nekim opravdanim revoltom zbog naslovne strane NIN-a koja je povučena“, ističe Brajović.

U NIN-u kažu i dalje bez naslovne i dalje o Krušiku… ali sada imamo i dilemu: šta je sledeće što će autori lažnih naslovnica NIN-a lepiti po betonskim stubovima i drveću. Beli papir sigurno neće.