Od Nove godine manje tarife za javne izvršitelje

N1

Novi tarifnik za javne izvršitelje je završen u Ministarstvu pravde i primenjivaće se na postupke pokrenute posle 1. januara naredne godine, preneo je list "Politika". Kako saznaje "Politika", Ministarstvo pravde je nastojalo da spreči da troškovi naplate malih dugova prerastu visinu glavnice.

„Politika“ je prenela da je drastično smanjen broj odluka koje će javni izvršitelj moći da tarifira, ali je smanjen i broj radnji koje će naplaćivati.

Kako saznaje „Politika“, javni izvršitelj više neće moći da naplaćuje pribavljanje onih podataka koji su dostupni elektronskim putem.

Takođe, od 1. marta naredne godine stupiće na snagu i odredbe o elektronskoj aukciji nepokretnosti i pokretnih stvari, a izvršitelj neće imati pravo da naplati kao svoju uslugu održavanje elektronske prodaje. 

Novim tarifnikom predviđeno je da ako dužnik plati dug u roku od osam dana od prijema rešenja o izvršenju, naknada izvršitelju se umanjuje za 60 odsto.

Ako se dužnik dobrovoljno iseli u roku od 30 dana, javni izvršitelj nema pravo na naknadu za uspešno sprovedeno izvršenje, prenela je „Politika“.

Kuburović: Položaj dužnika biće dosta povoljniji

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će od 1. januara naredne godine rad javnih izvršitelja biti pod strožom kontrolom dok će položaj dužnika biti „dosta povoljniji nego do sada“.

Ona je za Večernje novosti, potvrdila da je Ministarstvo pravde radilo na novom tarifniku za javne izvršitelje kojim treba da se spreči da troškovi naplate malih dugova prerastu visinu glavnice duga.

Prema njenim rečima, nove izmene zakona će onemogućiti nagomilavanje troškova dužnika, a za naplatu duga za komunalne usluge u iznosu do 5.000 evra, više neće moći da se proda jedina nepokretnost fizičkog lica.

„Izvršitelji više neće moći da uzimaju dve trećine plate i penzije, odnosno polovinu za minimalce, a o izvršenja je izuzeta i sva dodatna finansijska podrška porodiljama i deci“, navela je ministarka.

Najavila je da će od marta biti uvedena e-aukcija kao „novi, transparentan način i fer način“ javne prodaje nepokretnosti dužnika, kako bi se izbegle moguće malverzacije kao i da izvršitelji, njihovi zamenici i pomoćnici, kao ni drugi zaposleni kod izvršitelja ali ni njihovi srodnici, neće moći da učestvuju u javnoj prodaji, bez obzira na to da li postupaju u konkretnom predmetu ili ne.