Apaturaj: Treba obaveštavati građane koliko je Zapad pomogao Srbiji

Vesti 06. dec 201908:40 > 08:42
N1

Ako ste neutralni, to ne znači da ne treba da se branite, već da će te se braniti sami, bez tuđe pomoći, a to košta, izjavio je zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Džems Apaturaj, povodom tvrdnji o vojnoj neutralnosti Srbije.

Švajcarska mora mnogo novca da potroši da bi mogla da se sama brani od neprijatelja. Isto važi i za Finsku i Švedsku, koje su značajno povećale ulaganja u odbranu, rekao je Apaturaj.

Članice Alijanse pristale su da do 2024. godine povećaju izdvajanja za odbranu do dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Apaturaj je konstatovao da bi bez prisustva Sjedinjenim Američkih Država ti troškovi članica NATO iznosili četiri ili šest odsto BDP, ali se ni tada ne bi radilo o istom nivou odbrane.

Prema rečima Apaturaja, Alijansa poštuje neutralnost Srbije i ne traži od bilo koga da bira između Zapada i Istoka. „Imamo vrlo aktivnu saradnju sa Srbijom, koja je pouzdan partner“, izjavio je Apaturaj.

Povodom činjenice da Beograd često stavlja u prvi plan saradnju sa Rusijom, mada su članice NATO najznačajniji donator Srbije, a Sjedinjene Američke Države pružaju najveću pomoć Vojsci Srbije, Apaturaj je rekao da je realnost da je Beograd pouzdan partner.

„Mnogo sarađujemo, uključujući i zajedničke vežbe. Ali, cenili bismo kada bi srpsko rukovodstvo i mediji obaveštavali građane o tome koliko Srbija sarađuje sa Zapadom i koliko joj je Zapad pomogao. To nije uvek poznato. Voleli bismo da bude više komunikacije“, izjavio je Apaturaj.

Prema njegovim rečima, alijansa se nada da će se pokrenuti dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, što želi i novo vođstvo Evropske unije.

„Dijalog može dovesti do fundamentalnih promena u celom regionu, što se tiče evroatlantskih integracija, ekonomskog napretka, zbog čega podržavamo njegov nastavak. U interesu je Beograda i Prištine da reše međusobne probleme, to je za njihovo dobro. Njihovi sadašnji odnosi opterećuju i politiku i ekonomiju“, izjavio je Apaturaj.

Što se tiče pojačanog prisustva Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu, Apaturaj je rekao da NATO poštuje suverene političke i ekonomske odluke svake zemlje, ali i da alijansa želi da bude prisutna u regionu, kako bi podržala reforme i evroatlantske integracije.