Mediji: Kancelarija Haradinaja plaćala stotine računa za luksuzne obroke i pića

Vesti 06. dec 201909:14 > 09:16
RTK2

Dokumenti koji su se pojavili u medijima pokazuju da je tokom mandata odlazeće vlade, Kancelarija premijera plaćala na stotine računa za ekstravagantne troškove, pri čemu je samo na hranu i piće potrošeno preko 500.000 evra.

Rasipačke potrošačke navike visokih zvaničnika u prethodnoj vladi su se poslednjih nekoliko dana našle u centru pažnje, nakon što su se u medijima pojavili brojni računi sa astronomskim svotama koje je Kancelarija premijera plaćala, piše Kossev.

Tokom mandata odlazećeg premijera Ramuša Haradinaja, koji je trajao manje od dve godine, preko 500.000 evra javnog novca potrošeno je isključivo na ekstravagantne obroke, piše Koha Ditore.

Odgovarajući na ove navode, Haradinaj tvrdi da je nevin. „Ramuš Haradinaj nije potrošio ni jedan cent države Kosovo na obrok za sebe“, rekao je za TV21. „Jedem ručak u kancelariji, burek ili tako nešto“.

Međutim, iako Haradinaj tvrdi da uživa isključivo u skromnim pecivima, BIRN je otkrio brojne račune koje je njegova kancelarija platila za daleko skuplju hranu i piće.

Samo nedelju dana nakon što je 9. septembra 2017. formirana koaliciona vlada, izgleda da je Haradinaj svoj burek zalivao šampanjcem za koji je platila država, piše Kossev. Kancelarija premijera je 16. septembra 2017. godine kupila tri flaše šampanjca marke „AR Lenoble“ od 50 evra, dok je još devet flaša kupljeno 25. januara 2018, a zatim još četiri 9. marta 2018. godine.

U samo prvih šest meseci, Kancelarija premijera je potrošila 800 evra državnog novca na šampanjac – dva puta veći iznos od prosečne mesečne zarade u privatnom sektoru na Kosovu, koja je, kako navodi Agencija za statistiku Kosova, u 2018. godini na mesečnom nivou neto iznosila 361 evro.

Skupa pića su zaštitni znak mnogih računa koje je BIRN objavio. Na jednoj večeri održanoj 4. decembra 2017. u „Tiffany“ restoranu u Prištini, na vino je potrošeno više od 500 evra. Još 175 evra potrošeno je na vino u istom restoranu samo dve nedelje ranije, dok je preko 25 evra potrošeno samo na ajvar. Ukupan račun za dve posete iznosio je preko 2.000 evra.

Fakture podnete Kancelariji premijera često nisu bile razvrstavane ili su bile bez računa, a troškovi u vrednosti od preko 1.000 i 2.000 evra jednostavno su se pripisivali „hrani i piću“ ili „protokolu o hrani“.

Jedna od najvećih računa koje je BIRN otkrio do sada, bio je račun za više od 2.800 evra koji je napravljen u „Luani-AG“, veleprodajnoj radnji u Peći. Na računu je bilo 50 flaša vina, 19 flaša votke, 15 flaša viskija i 10 flaša Jagermeistera, dok je zahtev obuhvatao i ručno napisanu poruku u kojoj se navodi da je kupovina izvršena za Udruženje ratnih veterana u Peći.

Pažnju su privukle i potrošačke navike dva od četiri zamenika premijera koji su radili u odlazećoj vladi, Fatmira Ljimaja iz NISMA-e i Envera Hodžaja iz Demokratske partije Kosova (PDK), čije troškove je pokrivala Kancelarija premijera.

Izgleda da su Hodžaju refundirani troškovi za luksuzne obroke koje je platio pre nego što je preuzeo funkciju zamenika premijera. 

Zahtev i za refundiranje jedne kutije cigareta

Među troškovima koje je Kancelarija premijera platila u Hodžajevo ime nalaze se i dva računa od 4. septembra 2017. godine, pet dana pre formiranja koalicione vlade u Skupštini Kosova. Hodžaj je bio ministar spoljnih poslova između 2014. i 2017, ali je podneo ostavku 2. avgusta 2017, nakon što je izabran za poslanika na parlamentarnim izborima u junu 2017. godine.

Međutim, uprkos činjenici da je Hodžaj bio samo poslanik kada je 4. septembra 2017. naručio ručak i večeru u hotelu „Emerald“ u Prištini, njegova kancelarija je u novembru 2017. godine podnela zahtev za plaćanje računa Kancelariji premijera. Ovaj račun je primio i odobrio Hodžajev savetnik, Valjon Beriša.

Ispitivanjem računa koje je Hodžaj dostavio, otkrivena su brojna pića i večere u kasnim noćnim satima koja su plaćana državnim novcem. Računi izdati oko ili nakon ponoći, podneti su za refundiranje u tri navrata, uključujući račun od skoro 200 evra, koji je izdat u 13:40 u ribljom restoranu „Vela“ u Prištini, kada je tokom večere pojedeno više od jednog kilograma ribe.

U međuvremenu, Ljimaj se našao u žiži interesovanja zbog korišćenja kreditnih kartica koje su plaćane novcem iz državnog budžeta. Tokom dve godine koje je koaliciona vlada provela na vlasti, odlazeći zamenik premijera je potrošio preko 24.000 evra na isplaćivanje kreditnih kartica koje finansira država – što je skoro 10.000 evra više nego što je Ramuš Haradinaj potrošio u istom periodu.

Ranije ove godine, Ljimajev sin Durim, koji je radio kao savetnik ministra trgovine i industrije iz redova NISMA-e, Endrita Šalje, takođe se našao u centru pažnje nakon što je otkriveno da je potrošio 30.000 evra državnog novca na putovanja u inostranstvo, uključujući gotovo 9.000 evra koje je potrošio na hranu tokom boravka u inostranstvu.

Računi koje je dostavila kancelarija Fatmira Ljimaja takođe otkrivaju njegovu sklonost ka skupim ručkovima. U periodu od oktobra do decembra 2017, u 13 poseta „N’Peshk“-u, ribljem restoranu u Prištini, iz državnog budžeta potrošeno je više od 1.600 evra. Ljimajeva kancelarija takođe je podnela možda najbestidniji zahtev za refundiranje koji je do sada otkriven – kutija „Marlboro“ cigareta koja je kupljena tokom putovanja u Albaniju, piše portal.