Jeremić: Afere vlasti nisu dovoljne da bi SZS izašao na izbore na proleće

Vesti 06. dec 201912:15 > 12:20
FoNet/Nenad Đorđević

Ne postoji nikakva šansa da Savez za Srbiju (SZS) učestvuje na izborima na proleće, izjavio je predsednik Narodne stranke i predsedavajući SZS Vuk Jeremić i naveo da je potrebno uspostaviti uslove za fer i slobodne izbore i potom pratiti da li se oni poštuju.

Jeremić je na konferenciji za novinare rekao da se afere aktuelne vlasti u Srbiji više ne mogu staviti pod tepih, ali kako to nije dovoljno da bi SZS učestvovao na izborima na proleće.

Mi ih iznosimo u interesu javnosti, građana, jer podaci stižu više nego ikada, rekao je Jeremić.

On je najavio da naredne nedelje predstavnici Evropskog parlamenta dolaze u Srbiju, na treću rundu međupartijskog dijaloga u Skupštini Srbije, na kojima SZS ne učestvuje, ali će se svakako sastati sa njima.

Mi nećemo učestvovati u formatu dijaloga u Skupštini Srbije, jer to ima efekat Potemkinovih sela, rekao je Jeremić, koji veruje da evropski posrednici imaju dobre namere, ali ne veruje da će u tome uspeti.

Od kako je počeo taj dijalog, situacija se dramatično pogoršala, ocenio je Jeremić i ukazao da je Dragan Đilas posebno meta napada režima Aleksndra Vučića.

Veliki broj građana veruje da postiji zavera da se ubije predsednik države, a da mi u SZS, a posedno Dragan Đilas to planiramo, predočio je Jeremić i upozorio da posledice takvih laži mogu biti pogubne.

Crta nam se meta na čelu, pre svega Draganu (Đilasu), ocenio je Jeremić i opravdanje za „povišen stepen agresije režima“ nalazi u zloupotrebama vlasti koje svaki dan izlaze u javnost.

Jeremić je podsetio na plagirani doktorat ministra finansija Siniše Malog, navodnu umešanost oca ministra policije Nebojša Stefanovića u trgovinu oružjem, kao i priču o uzgajanju marihuane na poljoprivrednom dobru „Jovanjica“.

Njegova je ocena da se radi o sukobu moćnih frakcija unutar Srpske napredne stranke, odnosno „sukobu klana Nebojše Stefanovića i klana Andreja Vučića“.

Jeremić tvrdi i da Poreska uprava, pod kontrolom Andreja Vučića, kontroliše firme za koje se sumnja da su bliske sa Nebojšom Stefanovićem.

FoNet/Nenad Đorđević

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić pozvala je Vučića da se zaustavi u napadima na opoziciju, „jer će napraviti neko zlo“.

„Proganjao si Olivera Ivanovića, dok ga nisu ubili. Ne znam ko ga je ubio, ali znam ko ga je proganjao“, rekla je Tepić i ocenila da je opsesija Đilasom prešla „u patologiju“.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da predsednik Srbije u četvrtak nije odgovorio na njegova pitanja o učešću vlasnika „Jovanjice“ Predraga Koluvije u privrednim delegacijama koje je Vučić predvodio u Moskvi i Astani.

Lakše mu je bilo da kaže da sam secikesa iz Trstenika, umešan u korupciju i kriminal, nego da odgovori o ulozi Andreja u „Jovanjici“, rekao je Aleksić.