Komesarijat: Sve spremno za zimski period, u Srbiji smešteno 4.400 migranata

Vesti 06. dec 201913:19 > 13:23
N1

U prihvatnim i centrima za azil u Srbiji trenutno je smešteno 4.400 migranata i to najviše iz Avganistana, Sirije i Pakistana, a iz Komesarijata za izbeglice i migracije kažu da je sve spremno za zimski period, kada se i očekuje njihov veći priliv.

Oni dodaju da migranti ne žele da traže azil za ostanak u Srbiji, već bi voleli da odu u Nemačku, Francusku ili Italiju.

„O zimi Komesarijat brine mesecima unapred, o svemu što je potrebno. Nabavljen je pelet, toplo je u centrima, ima mesta, a naš kapacitet je 6.000. Trenutno ih je 4.400, tako da je situacija što se centara tiče pod kontrolom. Migranti u Srbiji su prihvaćeni i Srbija je nekako senzibilisana zbog ranijih godina i zbog izbeglica koje su devedesetih godina dolazile i nekako ljudi ovde nemaju, generalno govoreći, negativan stav. To ne znači da nema ksenofobije, posebno na društvenim mrežama i poziva da se protiv njih protestuje. Jako mnogo ima lažnih vesti da su oni ovo ili ono uradili, opljačkali… Takođe podvlačim, migranti koji urade neki prekršaj ili krivično delo oni podjednako podležu sankcijama kao bilo koji građanin“, rekla je Svetlana Palić iz Komesarijata za izbeglice i migracije.