Stojanović: Ako igra fudbal, Kosovo postoji – FIFA je starija i važnija od UN

Vesti 06. dec 201913:37 > 13:43
N1

Ako Kosovo igra fudbal, Kosovo postoji, izjavio je reditelj Gorčin Stojanović i dodao da je FIFA veća, važnija i starija od UN, a pritom je "blago mafijaške provenijencije".

U serijalu FoNetovih razgovora Kosinus, Stojanović je ocenio da se Kosova mnogo i ne tiče to da li će ga Srbija priznati ili neće, jer Kosovo igra fudbal kao samostalna država.

Stojanović je istakao i da je Kosovo zamalo ušlo na Evropsko prvenstvo u fudbalu, a kako je ocenio, pre ili kasnije će ući.

„To nije nikakva šala, ja vam ozbiljno govorim, to nije ništa smešno“, pojašnjava Stojanović i dodaje da bi članstvo u UN eventualno bila stvar prestiža, a članstvo u FIFA je stvar novca.

Stojanović je primetio i da se Kosovo Srba uopšte ne tiče, a naročito onih koji su na vlasti.

„Kaže se lažna država Kosovo, a ja kažem lažna tema Kosvo“, konstatuje Stojanović i dodaje da u tom kontekstu ni pitanje sporazum ili zamrznuti konflikt nije tema, niti dilema.

„Kosovo je država i više nikada neće biti u teritorijalnom sasatavu Srbije, osim ako ne dođe do nekog velikog svetskog rata, pa će se desiti i neko veliko prekomponovanje“, smatra Stojanović.

Zbog toga i ne vidi šanse za kompromis.

„Ako je neko proglasio nezavisnost koju je priznalo tri od pet najvećih sila na svetu, a nije ga prizano Nauru, tu nema kompromisa. Kompromis je moguć samo ako dođe sa kosovske strane, a odatle neće doći“, izričit je Stojanović.

On je mišljenja i da razgraničenje ne postoji kao opcija i tu ideju vidi kao izmišljotinu lokalnih političara, koju „tu i tamo gurne neki beznačajni američki zvaničnik“.

Reditelj smatra da nikome ne odgovaraju ni dijalog ni međunarodna konferencija i da je to pitanje izlišno.

On je podsetio i da je bilo dijaloga, pa se ništa nije desilo.

„Samo neko radikalno rešenje koje bi neka od stana donela na sto bi moglo biti osnov za rešenje. A ovo – da li će Kurti i Murti, ovaj ili onaj, ko će sa kim razgovarati, to je potpuno irelevantno“, ocenio je Stojanović.

Kada je reč o referendumu, on smatra da je to lepa demokratska institucija u Švajcarskoj, dok ga u Srbiji vidi kao priliku da uz pitanje postavljeno na određeni način dobijete odgovor kakav želite.

Podseća i na referendum koji je održan pred bombardovanje i smatra da takvo izjašnjvanje građana u praksi nema veliku važnost.

Na Kosovu je kao reditelj režirao i postavljao predstave, a jedan od većih utisaka mu je bilo to da je crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu bila u jako lošem stanju, ali je kafić u centru, koji se zvao „Vožd“, bio pun.

Bilo mu je neobično i to što je jedna od najvažnijih institucija kulture, poput Narodnog pozorišta, smeštena u Gračanici, a ne u Kosovskoj Mitrovici, gde ima najviše Srba.

On primećuje da kultura na Kosovu nije u zadivljujućem stanju i ističe da je upravo kultura osnov ljudskosti i pismenosti i da bez nje ne postoji ni priča o Srbima na Kosovu.

„Ako Srbi na Kosovu budu zavisili od mafijaškog novca, neće dobro proći. Ako Srbi na Kosovu, kompromisno ili beskompromisno, na ovaj ili onaj način, budu ostvarili svoj kulturni identitet u punom kapacitetu, onda možda ima neke nade“, konstatovao je Stojanović.

„Ja volim da verujem da je ovo drugo po sredi, ali me je, nažalost, stvarnost uveravala da tako nije“, zaključio je Stojanović.

Lečić: To je ipak oteta teritorija, to je naše

N1

Glumac Branislav Lečić je, s druge strane, za FoNet izjavio da su njemu strane ideje o predaji ili poklanjanju Kosova, jer to, kako je ocenio, može da implicira i neke druge, jako opasne događaje za Srbiju, po nacionalni identitet, kao i teritoriju.

Lečić je ukazao da se „nacionalni identitet ruši svakim čupanjem nečeg što je naše i tako se ukida samopoštovanje“.

„To se može odraziti na teritorijalnom nivou, da neke druge teritorije opet klimavo doživljavamo ili da neki koji žive na njima žele da se odvoje“, smatra Lečić.

Ipak, on se zalaže za sporazum po pitanju Kosova i mišljenja je da ćutanje ne donosi ništa, već samo može da odloži rešavanje problema, zakomplikuje i oteža stvar.

„Treba učiniti maksimum, sve ono što je do nas da uvek imamo prostora za razgovor i dogovor“, poručio je Lečić i dodao da je kada je reč o Kosovu potrebna i pragmatičnost.

On je ukazao i da je potrebno uvažiti činjenicu da su Albanci odavno na Kosovu, „da su već formirali neku svoju zasebnu priču i državu i da su u nekim delovima sveta i priznati, i to možda važnijem delu sveta“.

Lečić podržava kompromis, ali istovremeno smatra i da dogovor ima svoje granice preko kojih se ne može preći.

„Srpski živalj mora biti zaštićen i zbrinut, na prvom mestu. Takođe, kulturna dobra, crkve i manastiri, sve ono što je naše vlasništvo treba zaštititi“, poručuje Lečić i podseća da su svi građani u to generacijski ulagali određen novac.

Ocenio je i da je teško da će biti nešto od razgraničenja i da je to ideja koja očiglednio ne funkcioniše.

„U svakoj podeli i posle svake crte, uvek će ostati jedan deo naroda koji će živeti na onoj drugoj strani“, konstatovao je Lečić.

Kaže da je pre svega za dijalog kojim bi trebalo da se definiše dogovor koji će se sprovesti u delo i biti obavezujući za obe strane.

„Ipak, ako to ne bude išlo, ili ako bude velike muke i opstrukcije, svakako da bi trebalo da se održi jedna velika konferencija na na međunarodnom nivou koja bi trebalo da uključi sve faktore tako da se ni jedna ni druga strana ne osete poniženo, uskraćeno ili zapostavljeno“, smatra Lečić.

Prema njegovom mišljenju, članstvo Kosova u UN je pitanje koje na red možda treba da dođe u budućnosti, kao i da je sada preuranjeno pokretati tu temu, jer bi to samo stvorilo još veće neprijateljstvo i umajilo šansu za sporazum.

„Mora pre toga mnogo uslova da se ispuni, da se zadovolji i srpska strana, pa može i da se razgovara o tome“, ocenio je Lečić.

„Kada političatri nisu u stanju da reše komplikovane stvari oni onda pitaju narod“, tako objašnjava ideju referenduma.

Ipak, u ovom slučaju nije protiv njegovog raspisivanja, ukoliko se za to bude ukazala prilika i ako bi na njemu bilo postavljeno pitanje koje ne bi dirigovalo odgovor, već bi nas suštinski zapitalo kako mislimo da rešimo našu budućnost.

Ističe da Kosovo doživljava duboko, duhovno i duševno i da mu nimalo ne prija to što se sa njim desilo.

„U nekim drugim okolnostima ne bismo morali da o tim stvarima razgovaramo i da se dogovoramo, zato što je to ipak oteta teritorija, to je naše“, konstatovao je Lečić.

Ipak, ističe da treba prihvatiti činjenicu da tamo žive Albanci i zadržati pametan i racionalni pogled na stvarnost.

„Ja bih bio najsretniji kada bi se i Makedonija i Albanija i Srbija sa Kosovom zajedno, istovremeno priključile Evropskoj uniji, time bi se mnogo omekšali i ublažili svi konflikti koji postoje sa albanskim narodom“, zaključio je Lečić.