Ambasador Hrvatske: Zapadnom Balkanu jasno poručiti da mu je mesto u EU

Vesti 06. dec 201914:56 > 15:02
Medija centar Beograd

Ambasador Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota založio se da se državama Zapadnog Balkana pošalje jasna poruka da je njihovo mesto unutar EU.

U autorskom tekstu povodom predstojećeg predsedavanja Hrvatske EU, Bakota je naveo da će se Hrvatska zalagati za delotvornu politiku proširenja, zasnovanu na potvrđenoj evropskoj perspektivi kandidata i potencijalnih kandidata uz puno ispunjavanje utvrđenih kriterijuma.

„Punih 20 godina nakon sastanka na vrhu u Zagrebu 2000. koji je bio prekretnica na evropskom putu Hrvatske, smatramo da je ključno poslati ponovo jasnu poruku državama Zapadnog Balkana da je njihovo mesto unutar EU“, navodi se u tekstu za časopis Foruma za bezbednost i demokratiju „Vidici i putokazi“.

Pod naslovom „Hrvatska vizija predsedavanja EU“ Bakota navodi da je predsedavanje izazov koji stoji pred celim društvom: politički, organizacioni, programski, projektni, tematski, bezbednosni.

On je podsetio da hrvatsko predsedavanje u prvoj polovini 2020. dolazi na početku novog petogodišnjeg institucionalnog ciklusa EU nakon izbora, ali i u trenutku kada se otvorila rasprava o metodologiji pregovaranja o pristupanju novih država u EU, s predlogom novih modela o kojima će se razgovarati na nivou EU.

Prema njegovim rečima u centru aktivnosti tokom predsedanja će biti građani koji treba „snažnije da osete prednosti članstva u EU“ a posebnu pažnju „zauzeće ujednačeni, i održivi razvoj svih država članica“.

„Smatramo da postoje područja na kojima je delovanje Unije strateški izrazito potrebno. Najbolji put u nadilaženju svih izazova unutar EU i u njenom okruženju je podsticanje konsenzusa i traženje kompromisa, a ne stvaranje dodatnih podela, te će to biti naš najvažniji zadatak tokom predsedavanja“, dodao je.

Bakota je ukazao da četiri ključna aspekta hrvatskog predsedavanja odražavaju viziju evropskih prioriteta u predstojećem razdoblju, a odnose se na Evropu koja se razvija, koja povezuje, koja štiti i koja je uticajna.