Vlada Srbije predložila članove Nadzornog odbora za praćenje izbora

Vesti 06. dec 201915:40 > 15:42
N1

Vlada Srbije usvojila je Zaključak kojim je predložila Skupštini Srbije članove Nadzornog odbora za sprovođenje opšteg nadzora nad postupcima političkih stranaka, kandidata i sredstava javnog obaveštavanja u toku izbornih aktivnosti.

U saopštenju je navedeno da će članovi Nadzornog odbora biti zaduženi za praćenje predizbornih aktivnosti i ukazivanje na eventualne nepravilnosti u postupanju političkih stranaka, kandidata i drugih učesnika u izbornom postupku.

„Ovo telo kontrolisaće rad sredstava javnog informisanja u primeni zakona koji se odnosi na obezbeđivanje ravnopravnih uslova za predstavljanje podnosilaca izbornih lista i kandidata izbornih lista. Takođe, predlagaće mere za poštovanje jednakosti kandidata u izlaganju njihovih programa i obraćaće se javnosti kada je neophodno zaštititi moralni integritet ličnosti kandidata“, navedeno je u saopštenju.

Nadzorni odbor ima obavezu da upozorava na postupke političkih stranaka, organa uprave, kandidata i sredstava javnog obaveštavanja kojima se ometa izborna kampanja i ugrožava jednakost prava svih kandidata.

„Ukoliko neko od učesnika u izbornoj kampanji ponašanjem poziva na nasilje, širi nacionalnu, versku ili rasnu mržnju ili podstiče na neravnopravnost polova, Nadzorni odbor će, bez odlaganja, dati inicijativu za pokretanje postupka pred nadležnim državnim organima“, navode iz Vlade Srbije.