Novi dan o godinu dana protesta "1 od 5 miliona"

Vesti 06. dec 201915:46 > 15:47
N1

Prvi put od početka protesta "1 od 5 miliona", organizatori poručuju da skup neće prijaviti, jer MUP, kako navode, nije dao adekvatan odgovor u vezi napada na jednog od organizatora Srđana Markovića. U subotu će biti održan 53. protestni skup na Platou ispred Filozofskog fakulteta, kada se navršava godišnjica protesta u Beogradu pod nazivom "1 od 5 miliona", koji su se proširili i na druge gradove u Srbiji.

Šta se promenilo od prvih šetnji do danas, koje su pobede, a koji porazi ljudi koji u kontinuitetu od prošlog decembra izlaze na ulice Beograda i Srbije sa zahtevima upućenim prema vlasti, javnom servisu i pozivaju državne institucije da rade svoj posao, za koji ih plaćaju svi građani ove zemlje. Tim povodom gosti Novog dana biće Tea Vukadin i Miodrag Simović, studenti i organizatori protesta 1 od 5 miliona.

Najstariji nedeljnik u Srbiji već drugu sedmicu zaredom izlazi bez fotografije na naslovnoj strani, od kada je izdavač Axel Ringier Springer zatražio od uredništva da povuče naslovnicu, pod obrazloženjem da je neprimerena, pogotovo u zemlji u kojoj je ubijen premijer.

U četvrtak je izašao novi broj NIN-a, a dan ranije u širem centru Novog Sada, na drveću su izlepljene plakate u vidu naslovne strane ovog nedeljnika na kojima je pisalo „Zvezdanu Jovanoviću svečano uručena NIN-ova nagrada“. O poslednjim dešavanjima u vezi sa NIN-om i političkim i društvenim temama, kroz prelistavanje štampe razgovaraćemo s Milanom Ćulibrkom, glavnim i odgovornim urednikom nedeljnika NIN.

Učenice osmog razreda OŠ ”Svetozar Marković” u Vranju, Leonora Ristić i Anđela Ristić, pod vođstvom mentora Saše Ristića, osvojile su drugo mesto u kategoriji Tehnički izazov na Svetskom robotičkom takmičenju u Guangdžouu, održanom od 29. novembra do 1. decembra. Tim povodom, oni će biti gosti Novog dana.

U subotu u Novom danu govorićemo i o važnosti dentalne higijene, kao prevenciji od zdravstvenih komplikacija. Naša gošća biće Iva Ćirović, stomatolog.