Aktivisti DS odneli montirane plakate NIN-a i poruke Stefanoviću i Vučeviću

Vesti 06. dec 201916:44 > 16:48
N1

Aktivisti Demokratske stranke (DS) u Novom Sadu odneli su u Gradsku kuću plakate sa montiranom naslovnicom nedeljnika NIN, na kojoj je slika Zvezdana Jovanovića koji prima NIN-ovu nagradu, a koji su u sredu izlepljeni u više delova tog grada. Demokratska omladina je na pisarnici Ministarstva unutrašnjih poslova ostavila plakate, ali i pismo ministru Nebojši Stefanoviću.

Ovim činom novosadski DS je želeo da poruči, kako su saopštili, da su jedini motiv da štampaju te plakate imali ljudi iz Srpske napredne stranke (SNS) koji su na vlasti u Novom Sadu. Te plakate je prethodno Omladina DS Novi Sad uklonila, a reč je o plakatima sa lažnom naslovnom stranicom nedeljnika NIN koji pokazuju sliku Zvezdana Jovanovića, pravosnažno osuđenog za ubistvo nekadašnjeg predsednika Vlade Srbije i Demokratske stranke Zorana Đinđića.

POVEZANE VESTI

Demokratska omladina već dva dana sprovodi akciju skidanja plakata po ulicama Novog Sada.

Danas smo došli, da plakate sa likom Zvezdana Jovanovića lično uručimo ministru Nebojši Stefanović, jer verujemo da je pod dirigentskom palicom njega lično naružena naša prestonica kulture, poručila je Demokratska omladina. Na portirnici Ministarstva unutrašnjih poslova predali su, kako kažu, jedan plakat sa propratnim pismom, čiji sadržaj glasi:

„Poštovani ministre Stefanoviću, članovi i članice Demokratske omladine ostavljaju Vam primerak plakata koji je osvanuo juče na ulicama Novog Sada. Ovi plakati predstavljaju nastavak hajke koju Vi i Vaša Vlada vodite protiv svojih neistomišljenika. Dolazimo po danu, u slobodi, jer se ne plašimo. Za razliku od Vaših sledbenika koji po mraku, sa navučenim kapuljačama uništavaju našu prestonicu kulture, s ovim sramnim plakatima. Želimo da Vam ovom prilikom poručimo, da je vreme da odete. Ne zbog plakata, već zbog toga što ste od oca napravili švercera oružjem, što se u Srbiji proizvode tone marihuane ilegalno i zbog toga što na ulicama Srbije bukti kriminal“, navela je, uz srdačan pozdrav, Demokratska omladina. 

Što se akcije u Novom Sadu tiče, kako je objasnio predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu Nebojša Novaković, plakati su vraćeni gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću kao „šefu organizacije koja je nesumnjivo te plakate štampala i lepila po gradu“.

„Pretpostavljam da će Vučević reći da nema veze sa ovim, ali mi nemamo nikakvu sumnju u to da su on i njegovi partijski saradnici odgovorni za to što smo juče gledali lice čoveka koji je usudjen zbog ubistva premijera ove zemlje. Samo Srpska napredna stranka ima resurse pomoću kojih može da štampa ove plakate i da ih slobodno lepi po gradu, bez bojazni da će ih bilo koja državna institucija ili organ u tome zaustaviti“, rekao je Novaković na konferenciji za novinare ispred Gradske kuće.

On je rekao da „samo trenutna vlast u Srbiji ima motiv da ovo radi“.

„Zato odgovornost za ovo snosi šef novosadskog ogranka vladajuće stranke, a to je Miloš Vučević. Stoga smo njemu i vratili plakate, sa samo jednom porukom – Pročitali smo vas, ovo je vaše. Vraćamo vam vaše smeće od kojeg smo očistili grad“, rekao je Novaković. On je upozorio da su plakati sa lažnom naslovnom stranicom NiN-a na kojim piše da je Zvezdan Jovanović dobio Ninovu nagradu, „direktna pretnja redakciji tog lista i najgnusniji oblik ugrožavanja bezbednosti novinara.

„To je ujedno i pretnja svim ostalim novinarima koji se usudjuju da pišu o korupciji i kriminalu samog vrha državne vlasti“, ocenio je on.