Afera Indeks: Šesnaestoro osuđeno na ukupno više od 60 godina zatvora

Vesti 06. dec 201917:03 > 17:07
N1

Posle 11 godina, Viši sud u Smederevu, posle maratonskog suđenja, doneo je prvostepene presude za 27 optuženih za prodaju diploma na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Sudsko veće Višeg suda u Smederevu je 16 optuženih i još nekoliko optuženih koji nisu zaposleni na tom fakultetu dobili su  kazne zatvora od dve do osam godina.

Četvoro optuženih je oslobođeno krivice, a još troje njih biće pred sudom u odvojenom postupku.

Profesori su osuđeni, a među oslobođenima su isključivo studenti koji su bili optuženi da su kupovali ispite, naveo je novinar N1.

Advokati osuđenih kažu da će se žaliti i da očekuju da u žalbenom postupku i celo suđenje biti potpuno drugačije, javlja reporter N1. Slobodan Svrljić, advokat četvorice optuženih, ocenio je odluku kao „malo makijavelističku“, dodajući da smatra da presuda neće opstati u žalbenom postupku, da će biti ukinuta i vraćena na ponovni postupak jer ima, kako je rekao,dosta nejansoća.

Smatra da je došlo do nekih odstupanja, da je sud doneo presudu kakvu je želeo.

Kako je rekla sudija Slađana Bojković svi danas osuđeni odgovorni su jer su učestvovali u lancu davanja i primanja mita. Autolimar iz Velike Plane Saša Jovanović, koji, zanimljivo, nije sebi kupio diplomu, ali je bio glavni posrednik u trgovini diplomama –  osuđen je na šest godina, a njegova „veza“ profesorka Pravnog fakulteta U Kragujevcu Dragana Petrović osuđena je na sedam, ostali na dve do osam godina zatvora.

Podsetimo, ovaj slučaj je otkriven 2006, a prva optužnica je podignuta 2007, proširena 2008. Suđenje je počelo 2009, ali je vrlo brzo prekinuto zbog reforme pravosuđa, zatim je tokom 2012. održavan dugotrajni štrajk advokata zbog čega se suđenja nisu odvijala. A zatim su i advokati različitim potezima odlagali presudau, pa je tek danas donesena prvostepena.

Više javno tužilaštvo u Smederevu tražilo je oko 120 godina zatvora za 27 optuženih. Prvobitnom optužnicom iz 2007. godine obuhvaćeno je 89 osoba za 122 krivična dela. Zbog dužine postupka mnogi predmeti su zastareli, a pojedini optuženi su i umrli.

Profesori, studenti i osoblje kragujevačkog, niškog i beogradskog Pravnog fakulteta optuženi su za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje pošto se pojavio snimak priznanja jedne studentkinje o davanju i primanju mita.

Prema optužnici, položeni ispit koštao je od 500 do 1.000 evra, a diploma od 12.000 do 16.000 evra, navodi RTS.

Inače, do okrivanja ovog slučaja došlo je slučajno, kada je jedan smederevski inspektor krajem 2006. i početkom 2007. u jednoj dužoj istrazi – tokom koje je pratio trag kradljivaca automobila, došao do autolimara Jovanovića, koji mu je ponudio, da bi to zataškao, da mu sredi diplomu na Pravnom u Kragujevcu. Inspektor je prijavio i taj slučaj i tada počinje istraga.