Jovanović: Stefanović polagao diferencijalne ispite da bi nostrifikovao diplomu

Vesti 06. dec 201917:27 > 17:40
N1

Dosadašnji vlasnik Megatrenda Mića Jovanović za N1 kaže da je navodnom kupcu njegovog univerziteta Dejanu Đorđeviću verovao na reč, jer ga je, kaže, omađijao svojom elokvencijom i sugestivnošću. Tek nakon što su mediji otkrili da je reč o potencijalnoj prevari, Jovanović je, tvrdi, shvatio da je prevaren, i odlučio da pokrene postupak raskida ugovora. Jovanović navodi i da je ministar policije Nebojša Stefanović morao da polaže dodatne ispite pre nego što je dobio diplomu tog univerziteta.

Upitan o slučaju ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića koji je diplomirao u firmi Megatrend International Expert Consortium Limited iz Londona, da bi mu Fakultet za poslovne studije Univerziteta Megatrend u Beogradu tu diplomu 2005. priznao kao fakultetsku, Jovanović kaže da je ta priča „pase“, i da je u dokumentarcu N1 „mnogo toga izvučeno iz konteksta“.

„Pogledajte, ne mogu da se setim, neke novine, da li su engleske ili škotske, su objavile koliko ima takvih institucija u Velikoj Britaniji. Ne znam, 200 i nešto koje rade na sličan način. Dakle, jasno se kaže polaznicima u Engleskoj – možete da studirate u ovoj, ovo je akreditivano, a ovo nije. Prema tome, do studenta je da odabere da li će na akreditovani ili neakreditovani“, kaže Jovanović.

POVEZANE VESTI

Kaže i da postoji više od 1.000 svedoka koji bi mogli da potvrde da su se predavanja u to vreme, redovno držala u Sava centru.

„Vi imate žive svedoke, imate fotogrfije koje je radio čuveni Mića Kaktus – Milutin Rajković – zaista postoje živi svedoci. Predavanja su držali i naši profesori i strani. Dakle, držao je Nikola Malenović, držao je Momčilo Milisavljević, držao je pokojni Arsen Videnov, matematiku je predavao Luka Filipović i iz inostranstva smo imali profesora Sung Đo Parka, Šanarona itd. Svi su dolazili“, ističe Jovanović i dodaje da je Nebojša Stefanović u to vreme marljivo studirao.

„Nije bio poznat u to vreme, dakle nijedan jedni razlog da mu se gleda kroz prste. Čovek je radio u marketing službi državnog preduzeća Jabuka. Niko nije očekivao da će posle da bude to što jeste, bio je jako mlad“, podseća osnivač Megatrenda.

Tvrdi i da je Stefanović u to vreme završio trogodišnje studije, ali da je svih drugih hiljadu i nešto studenata iz Sava centra, bio u obavezi da pokaže i određene diferencijalne ispite.

„Sada ne mogu da se setim, bilo ih je pet ili šest otprilike. Kod nas i sada na nekim od fakulteta imate na četvrtoj godini šest ili sedam ispita. Znači, onaj broj koji je upotpunjavao ovo što je polagao pre toga. Tako da ja garantujem da je sve bilo najregularnije, a kažem, ako meni ne verujete, možete da nađete bar par stotina svedoka“, poručuje Jovanović.

Negira i da je Megatrend International Expert Consortium Limited u Srbiji poslovao kroz „rupu u zakonu“ i ističe da u zemlji i danas ima mnogo inostranih institucija koje se bave obrazovanjem na potpuno isti način.

Upitan o profesorima iz inostranstva koji su u dokumentarcu N1 negirali povezanost sa Megatrendom, Jovanović kaže kako pretpostavlja da je pitanje našeg novinara bilo tako formulisano da je sagovornicima bilo bolje da naprave neku distancu.

„Ono što je frapantno za mene, Megatrend nazivaju mlinom diploma i kažu da štancujemo diplome. Za 30 godina, ovde nijedna diploma nije ištancovana, nijedna nije prodata. Možda bi treblao da se pozabavite nekim drugim privatnim i državnim fakultetima“, savetuje Jovanović.

„Zaostale plate biće isplaćene do 31. decembra“

Kaže i da kampanja koja se, kako tvrdi, vodi protiv njegovog univerziteta utiče na smanjenje broja studenata, ali da to nije glavni razlog.

„Glavni razlozi su nedostatak omladine – dakle, ako pogledate zvanične informacije Zavoda za statistiku, posle dve, tri godine broj maturanata u srednjim školama pada izmeđi 10 i 12 odsto. Dakle, to je demografski faktor, nema dece, protiv kojeg je teško se boriti. Drugi, akreditaciona komisija u prethodnom sazivu, na čijem je čelu bio prof Ćemal Dolićanin – ja sam protiv njega podneo i razne prijave raznim institucijama, uključujući i regularne organe – dok je on bio na čelu, za četiri ili pet godina, ta komisija je dala preko 70 akreditacija tzv. visokim strukovnim školama od Subotice do Surdulice“, podseća on.

Negira i da je Univerzitet u velikim finansijskim problemima. Priznaje da plate profesorima kasne, ali ističe da mu je prioritet bio da finansijski stabilizuje Megatrend, a da će zaostale plate biti isplaćene do 31. decembra.

Kada je reč o akreditacijama, Jovanović ističe da svih 12 fakulteta Univerziteta Megatrend, po novom zakonu, ima akreditacije još tri i po godine, a uveren je i da nema šanse da ih potom izgube.

„Gospodin Đorđević je vrlo slatkorečiv, ima sposobnost da ubedi čoveka“

Jovanović za N1 kaže da se oseća „vrlo loše, pomalo poniženo“, jer je, kako navodi, ispao naivan u vezi sa prodajom Univerziteta Megatrend.

„Iako sam dobijao upozorenja svih ovih više od godinu i po dana, odnosno 17, 18 meseci, da čovek nije taj koji bi kupio ovakvu instituciju za toliko para, ja sam ušao u tu priču. Valjda sam ja bio jedini koji sam verovao u njega. Čovek deluje onako elokventno, ima neku sugestivnost, i naravno, i meni je negde u podsvesti zveckalo da to nije u redu. I ušao sam u to, valjda kao jedini koji u to veruje“, kaže doskorašnji vlasnik Megatrenda.

Vrlo brzo posle potpisivanja ugovora i overe kod notara, dodaje Jovanović, pokazalo se da Đorđević nema taj kredibilitet, a pogotovo da nema tu finansijsku moć.

„Mi smo posle vaših informacija – dakle, N1, pa i druge televizije i drugi mediji su otkrili njegov pravi lik – onda sam ja pre dva, tri dana angažovao neke profesionalne ekipe koje su proveravale u njegovom rodnom kraju, u Leskovcu, i ovde u Beogradu, i u Berlinu, i naravno, pokazalo se da to što su mediji tvrdili za gospodina Đorđevića, da je to izgleda tačno“, kaže Jovanović.

Upitan kako je moguće da je te provere obavio tek sada kad su pregovori o prodaju Univerziteta trajali godinu i po dana, Jovanović odgovara da je Đorđeviću verovao na reč.

„Da li sam ja bio omađijan, da kažem uslovno. Šta se meni dešavalo, ja za sebe nemam opravdanje (…) Moja univerzitetska karijera, ako odbijem jednu godinu provedenu u JNA, je 43 godine. Dosta sam u biznisu koji se zove obrazovanje. Radio sam i neke druge, slične konsultantske poslove. Prvi put, zaista ako me pitate da vam objasnim šta mi se desilo – ne znam. Jednostavno, ja sam bio jedini čovek koji je verovao. Doduše, moram da priznam da je gospodin Đorđević vrlo slatkorečiv, ima jednu elokventnost, ima jednu sugestivnost, i sposobnost da ubedi čoveka. Potpuno je za to misterija moja šta mi se u glavi desilo da prihvatim tako nešto“, kaže Jovanović.

„Ima mnogo univerziteta gde se dešavaju i gore stvari“

Dodaje i da bi neki student verovatno „pao na ispitu“ da je postupio kao on.

„Ovo će da bude jedan ‘case’ (slučaj) pravi za studente, jedan primer lošeg poslovnog odlučivanja. Tako da ja nemam šta da krijem, da sada kažem da sam spektakularno dobar, da sam doneo dobru odluku, da sam prevaren. Pre bih rekao, prevario sam samog sebe. Ako mogu nekako na taj način da vam objasnim. Nemam nijedno drugo objašnjenje. Eto. Koliko ste vi u čudu. Ono što je važno da znate, to zaista nije bila fiktivna prodaja, bila je stvarna, jer da je bila fiktivna, ja bih to držao još“, poručuje Jovanović.

U ugovoru o prodaji stoji da se u treutku neispunjenja nekih od obaveza on može trenutno raskinuti jednostrano, prema Zakonu o obligacionim odnosima, objašnjava sagovornik N1.

„Meni je to bila najveća garancija. Druga garancija, jasno u nekom članu šest, sedam stoji ako se do 6. januara ne isplati prva polovina dogovorene sume, da se automatski, bez ikakvog sudskog postupka, raskida ugovor. I rekoh – hajde mesec dana, izdržaću tu strepnju da li hoće ili neće. Nažalost, došlo je do ovoga da se utvrdilo mnogo pre toga – dobro, ne mnogo, mesec dana – da stvari nisu onakve kakve su delovale na prvi pogled“, ističe on.

Kaže i da ga čudi da su on i Megatrend toliko interesantni javnosti, jer kako tvrdi, ima mnogo univerziteta gde se dešavaju i gore stvari.