Stupar i Švarm: Moć Miće Jovanovića je u ljudima kojima je obezbedio diplome

Vesti 06. dec 201918:30 > 18:36
N1

Afera aferu stiže u Srbiji, a poslednja u nizu je prodaja Megatrenda. Gosti Dana uživo, novinari Slobodan Stupar i Filip Švarm smatraju da moć vlasnika i rektora Megatenda, Miće Jovanovića, leži u tome što je najmoćnijim ljudima u državi i dobrom delu državnog aparata omogućio sticanje formalnog obrazovanja. Kada je u pitanju afera Kruštik, Švarm kaže da vlast od nje ne može da se odbrani i da je i dalje gura pod tepih, dok Stupar ocenjuje da je zbog nje vlast na nizbrdici.

„Sve ovo što se događa u Srbiji liči na Megatrend, ocenjuje Stupar I objašnjava da iznutra sve deluje vrlo ozbiljno, dok je spolja kao Monti Pajton. Nama nije stalo do obrazovanja, mi smo nemoralna država i samim tim za nas je prihvatljiv Mića Jovanović. To je slika i prilika Srbije u kojoj moral više ne postoji“, kazao je Stupar u Danu uživo.

POVEZANE VESTI

On kaže da sličnih fakulteta ima i u Bugarskoj i drugim državama istočne Evrope, i citira Tomasa Mana nazivajući ih društvima najgorih.

„Danas je prepun državni aparat sa tog Mićinog univerziteta. Država nam je Mića i to je naš problem. Mislim da i u Republici Srpskoj takođe toga ima oho-ho. Oni su se uglavili na budžetska sredstva i oni će i nogama i rukama da brane. Oni koji njih brane takođe su na budžetskim sredstvima i mi živimo u takozvanoj zarobljenoj državi“, naglašva Stupar.

Glavni urednik nedeljnika Vreme, Filip Švarm, dodaje da je moć Miće Jovanovića u tome što su ljudi kojima je omogućio formalno obrazovanje na najmoćnijim mestima u državi.

Komentarišući spornu diplomu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i sada već dokazani plagijat doktorata ministra finansija Siniše Malog, Stupar kaže da su „leva i desena Vučićeva ruka mrtve. Nemoralni su svetu. Na njih ne može da računa u bilo kakvom kontaktu sa svetom“.

Krušik više ne može pod tepih

Kada je u pitanju afera Krušik i trgovina oružjem, Stupar kaže da ne zna šta građani misle, ali zna da celo Valjevo zna da su Valjevci, koji su dobili otkaze, zamenjeni ljudima iz Uba koji se autobusima svakog jutra dovoze na posao i popodne vraćaju kući. Kako kaže, time rukovodi šef Vučićevog kabineta koji je iz Uba.

„Srpski građani nisu čuli da je granata iz Krušika u posedu Isila, da je pronađena u onom delu gde ima sukoba u Ukrajini. Nisu čuli da su išle preko Kipra. Mislim da većina ne zna ni za oca, ni za ministra, a posebno ne znaju za Aleksandra Obradovića koji je u kućnom pritvoru“, napominje gost Dana uživo.

Švarm ističe da ova vlast ne može da se odbrani od afere Krušik, ali ne očekuje da će se tokom njenog trajanja desiti ikakav sudski epilog.

„Ali ono što sigurno očekujem da afera kao što su Krušik, Jovanjica, Megatrend, to je da će one napraviti neku vrstu kumulativnog dejstva. Možda ne u nekom doglednom periodu, ali će to svakako koštati ovu vlast“, ocenjuje Švarm.

Stupar dodaje da je vlast na nizbrdici i kaže da je afera oružje napolju uzdrmala predsednika Vučića. Prema njegovoj oceni, Vučić se više boji reakcija od spolja, nego iznutra.

„A iznutra ima problem što se ovaj sistem klima, što nema jaku strukturu. Kako to Vučić kaže, vucibatine, koje je on angažovao u tim krugovima oko sebe, koje su se osilile, koje ništa ne znaju, koje mogu u datom momentu da traže izlaz bežeći na drugu stranu. To je taj problem koji SNS ima, kao i svaka vladajuća stranka u Srbiji“, podseća Stupar.

Za Švarma, SNS je kao velika i moćna interesna zajednica koja ima svoje klijente i patrone. U njoj se, kaže Švarm, ne može rešiti nijedan problem ili afera, jer je uvek neki deo interesne zajednice pogođen.

Komentarišući kako će sve ove afere uticati na percepiju građana i rezultat koji će vladajuća većina osvojiti na parlamentarnim izborima sledeće godine, Stupar kaže da se na izborima ništa neće završiti i da će se stvari rešavati preko kolena.

Švarm veruje da će niz afera dovesti do toga da će sve veći broj građana bojkotovati izbore.