Predstavnici opozicije se osećaju ugroženo, kažu da im se crtaju mete

Vesti 06. dec 201919:00 > 19:02
FoNet/Nenad Đorđević

Dok se štampaju lažne naslovnice NIN-a, a novinari ponovo izlažu opasnosti da budu napadnuti, ugroženima se osećaju i predstavnici opozicije. Zbog afera vlasti o kojima svakodnevno govore, kažu da je "povišen stepen agresije režima" i da im se crtaju mete na čelo.

Od ideje uredništva da prazne prve strane NIN-a posluže za nešto kreativno, pojavilo se nešto po novinare te kuće opasno. Ovim plakatima u Novom Sadu targetirani su oni, dok se u Kruševcu i Nišu nalepnicama i transparentima prozivaju opozicioni političari. U Savezu za Srbiju plaše se da posledice takvih poruka mogu biti pogubne.  

„Danas je Dragan Đilas na meti. Danas je Dragan Đilas kriv za apsolutno sve loše što se dešava u Srbiji, sutra će biti neko drugi, ali ono što je učinjeno u poslednjih nekoliko nedelja i način na koji je Draganu nacrtana meta na čelo je zapravo bez presedana“, rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

POVEZANE VESTI

Razlog za, kako kažu, povišen stepen agresije vide u tome što javno iznose informacije o, kako to vidi Marinika Tepić, kriminalnoj vlasti, čiji je prvi čovek ujedno i šef države.

„Sve će se saznati vrlo brzo, sigurna sam da će gotovo svako oko njega (Aleksandra Vučića) ko u tome učestvuje biti posramljen, kad se otkrije u kakvom pustošenju Srbije su svi oni učestvovali“, rekla je Tepić.

Negativna kampanja, ni pretnje tužbama, ih kažu, neće zaustaviti. Nove informacije i o Krušiku i o Jovanjici, nastaviće da iznose i narednih dana.

„I pošto su najavili protiv mene tužbe i Andrej Vučić i Aleksandar Vulin i Marija Obradović, ja ih pozivam da sve to objedine u jednu tužbu, o jednom trošku i da što pre to podnesu da se suočimo na sudu sa dokazima“, poručuje potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Samo nekoliko stotina metara dalje, u Skupštini Srbije, Vladimir Orlić iz SNS-a kriminalnom naziva opoziciju i ima pitanje za Tužilaštvo.

„Šta se čeka sa pokretanjem postupka protiv paklene četvorke najvećih kriminalaca u Srbiji Dragana Đilasa, Marka Bastaća, Vuka Jeremića i Miroslava Aleksića. Reč je o ljudima protiv kojih je podneto mnoštvo krivičnih prijava“, poručuje Orlić.

Dokazi za optužbe koje i vlast i opozicija iznose na račun onih drugih vrlo često su na klimavim nogama. Ali ono što izgovori vlast svakako ima veću težinu, podvlači novinar Filip Švarm. Samim tim, veća odgovornost za izgovoreno, što u slučaju vladajućih političara Švarmu zvuči kao retorika rijaliti programa.

„Ta jedna hiperemotivnost, te stalni državni udari na televiziji, stalno neka pretnja ubistvima, dovodi zemlju u stanje jedne raspamećenosti i oštre podele. I u toj oštroj podeli je najopasnije što niko više ne može da garantuje da sada neko neće uzeti oružje u svoje ruke da zaista neće nekoga napasti, jer taj koga bi napao biće mu kriv za sve u životu“, upozorava Švarm.