Beograđani se bune i pitaju kako Telekom raskopava ispred zgrada bez obaveštenja

Vesti 06. dec 201919:58 > 20:02
N1

U Beogradu se već više meseci kopaju i prekopavaju ulice, ne samo zbog najavljenih rekonstrukcija, već i zbog provođenja optičkih kablova. Zamerke na radove najpre su izneli gledaoci N1, pa pogledajte šta je na njihovu molbu zabeležila naša kamera.

Citati komentara sa sajta N1:

– Molim redakciju N1 da istraži kako je Telekom Srbija raskopala bukvalno ceo grad… Polovinu tih ulica nikada nisu vratili u prvobitno stanje, ostavili su rupe ili samo malo zakrpili i kad pada kiša to je haos. Vrlo agresivno rade kampanju protiv SBB.

– Kod mog oca u zgradi su uveli optiku MTS i dolazili su mu već 3 puta na vrata da ga pitaju da li će da pređe kod njih…

–  Kako Telekom može da prekopava ceo grad, da li imaju dozvole za sve te radove, ko je dao te dozvole, zašto posle izvođenja radova ulice nisu vraćane u normalno stanje, kako upadaju u zgrade i provode kablove bez saglasnosti skupštine stanara, zašto se negde kopaju tek renovirane ulice?

POVEZANE VESTI

Sve su to pitanja koja su gledaoci N1 poslali redakciji nakon što je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić lažno optužio SBB da stoji iza nelegalnih radova provlačenja kablova u Borči. Tragom tih pitanja proveli smo dan na beogradskim ulicama.

U Ulici Džordža Vašingtona koja je prekopana zbog radova na elektro i vodovodnoj mreži, saobraćajnoj signalizaciji, ali i postavljanju kamera, sreli smo građane i iz drugih delova grada.

N1

„Ja znam šta su kod mene uradili na Voždovcu“, kaže jedna građanka.

N1: Šta se tamo desilo?

„Tamo su za jedan dan prokopali celu ulicu i MTS kablovsku… Ja sam pitala zbog čega, ko je to tražio? Pa kaže iz gradske vlasti su nam samo tako naredili“, odgovara.

„Ja sam u 45, Jastrebačka. Niko nije dolazio niti da pita, ni bilo šta. Oni tako dovezu kamion, dovedu bušilicu, iskopaju, odnesu taj šut, ponovo nastave… Još nisu popunili sve, provukli su kablove, još nisu asfaltirali, donose sad šljunak, pa opet na drugo mesto kopaju da prođu svi ti optički kablovi“, priča druga građanka.

N1: A ko?

„Konstruktor, ne Konstruktel“, kaže.

N1

I baš zbog tih navoda Karaburma je bila naša sledeća destinacija. U Diljskoj ulici zatekli smo radnike i radove na provlačenju kablova.

N1: Kakvi su radovi trenutno u toku?

„Radovi na ugradnji optičkih instalacija za sve zgrade su totalno besplatni i biće vraćeni u prvobitno stanje u toku dana“, naveo je Ivan Ilić, rukovodilac radova TeleGroup.

N1: Za koju firmu?

N1

„TeleGroup, investitor je Huavej, a sam investitor kompletan je Telekom Srbije. Znači postoje dozvole građevinske, sve je po PS-u što se kaže“, dodaje ilić.

Iako po PS-u, građani, kažu, nisu obavešteni.

„Niko nas nije ništa obaveštavao, samo odjedanput sam morala da sklonim kola… Idem sad opet da sklonim kola, ovde je strašno“, rekla je jedna sugrađanka.

N1: Pošto su se građani bunili, kažu da niko ih nije obavestio o ovim radovima, evo gospođa mora da se preparkirava nekoliko puta..?

„Ovo je javna površina, mi ćemo to dovesti danas u toku dana u prvobitno stanje sve, sem asfalta koji će biti u roku od dva-tri dana“, rekao je na to Ilić.

Razmimoilaze se i izjave izvođača radova i stanara oko saglasnosti za radove u zgradama.

„Ulaze u zgradu samostalno, nikog ne pitaju ništa, rade, šta rade niko ne zna“, kažu nezadovoljni stanari jedne zgrade.

„Negde su predstavnici skupštine stanara potpisali saglasnost za te radove, i do tih zgrada koje su popisane, mi dovlačimo i radimo vertikalnu instalaciju. A do onih za koje nemamo saglasnost stanara, mi samo stavljamo cev do granice parcele, i to je u kratkim crtama opis radova… I da će oni moći kasnije, ukoliko budu ikada želeli, iz bilo kog od tih stanova da se priključe na ovu mrežu“, navodi Ilić.

Po pozivu građana obišli smo i Ulicu Žorža Klemansoa, ali i deo Bežanijske kose. U Partizanske avijacije građani kažu – kopalo se i više puta.

A posle uvođenja optičke instalacije, kablovi koji vire iz asfalta i nezakrpljene rupe, a radnika nigde nema.

N1